Podgane z nahrbtniki bi lahko kmalu v ruševinah iskale preživele (VIDEO)

Magazin 19. Jun 202213:26 > 14:03 0 komentarjev

Afriške vrečaste podgane, opremljene z nahrbtniki, se urijo za iskanje preživelih, ujetih pod ruševinami. Za to so še posebej primerne zaradi svoje velikosti, naravne radovednosti in dobrega voha.

Veliki puhasti glodalci z nahrbtniki bi lahko kmalu pomagali reševalcem pri iskanju preživelih po nesrečah.

Podgane trenutno usposabljajo za to, da z vonjem poiščejo ljudi, ki so ujeti pod ruševinami. Že zdaj lahko žrtve iščejo na zapletenih terenih in v več sobah. S tem pa so podgane korak bližje temu, da bodo pomagale na krajih dejanskih nesreč, je poročal portal New Scientist.

S časoma jih bodo opremili s sistemom za lociranje in sistemom za dvosmerno komunikacijo ter kamero. Za to so še posebej primerne zaradi svoje velikosti, naravne radovednosti in dobrega voha. Afriške vrečaste podgane lahko živijo do deset let, zato imajo dovolj časa, da jih natrenirajo za takšne naloge.

Že prihodnje leto se bodo podgane v Turčiji pri reševalnih nalogah pridružile psom.

Pionirka iskanja in reševanja s podganami je Donna Kean, ki v okviru belgijske neprofitne organizacije APOPO usposablja afriške podgane v humanitarne namene. Njene podganje junakinje iščejo kopenske mine v jugovzhodni Aziji, v Afriki pa odkrivajo primere tuberkuloze. Podgana Magawa, ki je poginila januarja, je v Kambodži sodelovala pri odkrivanju protipehotnih min. Našel je več kot 100 min, za svoja dejanja pa je prejel odlikovanje britanske humanitarne organizacije, ki rešuje in pomaga živalim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!