Podnebna aktivistka Greta Thunberg se je v Kijevu srečala z Zelenskim

Svet 30. Jun 202315:51 4 komentarji
Greta Thunberg na obisku pri Zelenskem v Kijevu
REUTERS

Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg je v četrtek obiskala Kijev, kjer se je sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V ospredju pogovora so bile predvsem ekološke posledice uničenega ukrajinskega jezu Nova Kahovka, sporočilo iz predsednikovega urada navaja The Kyiv Independent.

Švedska aktivistka Greta Thunberg se je v Kijevu sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Tam je bila na srečanju mednarodne delovne skupine za okoljske posledice vojne, ki ga je gostil ukrajinski predsednik. Poleg Thunberg so se srečanja udeležili še drugi okoljski uradniki, da bi opozorili na vpliv vojne v Ukrajini na okolje, poroča CNN.

Spomnimo, da so morali zaradi razlitja jezu Nova Kahovka na Dnepru 6. junija evakuirati okrog 17.000 ljudi, uničenju jezu pa so sledile hude poplave, te pa so premaknile tudi številne mine. Ruska in ukrajinska stran sta po po uničenju za škodo obtoževali druga drugo.

Poplave po uničenju jezu v novi kahovki
Poplave po uničenju jeza. (REUTERS/Alina Smutko)

Thunbergova, ki je uničenje jezu Nova Kahovka na jugu Ukrajine označila za “ekocid”, je na obisku v Kijevu dejala, da nihče ne more ostati “brezbrižen” zaradi “grozljivega dogajanja v Ukrajini in zločinov, ki jih je zagrešila Rusija”.

Izrazila je upanje, da jim bo ob pomoči nevladnih organizacij, zdravstvene skupnosti in organov oblasti uspelo zbrati podatke, na podlagi katerih bodo lahko oblikovali oceno okoljske škode v Ukrajini, navaja CNN.

Greta Thunberg na obisku pri Zelenskem v Kijevu Greta Thunberg na obisku pri Zelenskem v Kijevu
REUTERS
Greta Thunberg na obisku pri Zelenskem v Kijevu Greta Thunberg na obisku pri Zelenskem v Kijevu
REUTERS
Greta Thunberg na obisku pri Zelenskem Greta Thunberg na obisku pri Zelenskem
REUTERS
Greta Thunberg na obisku pri Zelenskem v Kijevu Greta Thunberg na obisku pri Zelenskem v Kijevu
REUTERS
Greta Thunberg na obisku pri Zelenskem v Kijevu Greta Thunberg na obisku pri Zelenskem v Kijevu
REUTERS

Zelenski pričakuje konkretne ukrepe

Zelenski je na obisku, ki so se ga ob Thunbergovi udeležili še nekdanja švedska zunanja ministrica Margot Wallström, podpredsednica Evropskega parlamenta Heidi Gautala in nekdanja irska predsednica Mary Robinson, dejal, da je naloga delovne skupine preučiti posledice uničenja jezu, vključno s civilnimi smrtnimi žrtvami in škodo za kmetijstvo ter biotsko raznovrstnost v južni Ukrajini.

Pričakuje “niz konkretnih ukrepov” za razseljene Ukrajince, ki jih je uničenje jezu najbolj prizadelo. “To so naši ljudje, ki bi morali v tako težkem času dobiti podporo”, je dejal. Ob tem je še poudaril, da bi polno odgovornost za zločin ekocida morala prevzeti Rusija, še piše The Kyiv Independet.

Ukrajina sicer uničenje jezu preiskuje kot vojni zločin. Stroške, ki so nastali po porušitvi jezu, pa po poročanju Reutersa ocenjuje na 1,2 milijarde evrov.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje