Podobe žensk v kampanji proti bikini postavi uporabili brez njihovega dovoljenja

Svet 03. Avg 202217:37 0 komentarjev
Kampanja španskega ministrstva za enake možnosti
Špansko ministrstvo za enake možnosti/Twitter

Po objavi španske kampanje, ki ženske spodbuja k sprejemanju svojega telesa, so se oglasile tri Britanke, saj so njihovo podobo uporabili brez dovoljenja. Po kritikah je španska vlada sporočila, da ni vedela, da gre za resnične osebe. A to pojasnilo žensk, katerih slike so bile uporabljene, ne prepriča.

Špansko ministrstvo za enake možnosti je pred dnevi lansiralo kampanjo s sloganom “Poletje je tudi naše”, s katero spodbuja ženske k sprejemanju svojega telesa. Na pisanem promocijskem plakatu je upodobljenih pet žensk različnih etničnih pripadnosti in različnih telesnih konstitucij. S kampanjo je ministrstvo želel spodbuditi ženske, da gredo na plažo ne glede na njihov videz.

Kmalu po objavi kampanje pa so se oglasile tri ženske, ki trdijo, da v uporabo svojih slik niso privolile. Prva se je oglasila Nyomi Nicholas-Williams, ki na plakatu v zlatih kopalkah sedi na plaži. Sliko so avtorji plakata po njenih navedbah vzeli iz Instagrama. Sian Green-Lord, ki je na plakatu spodaj levo, trdi, da je bila iz fotografije izbrisana njena protetična noga. Kot poroča BBC pravi, da se s tem sploh ni strinjala.

Juliet FitzPatrick, ki je prebolela raka in je imela mastektomijo, meni, da na njeni podobi temelji ilustracija ženske na levi. Telo na plakatu ni njeno, saj ilustrirana podoba ima eno dojko, sama pa je imela dvojno mastektomijo.

Španska vlada trdi, da ni vedela, da gre za resnične osebe

Španska vlada, ki sicer kampanje do zdaj ni komentirala, je v odzivu za Radio 1 Newsbeat sporočila, “da se v nobenem trenutku niso zavedali, da so ženske na plakatu dejanske resnične osebe”. S španskim inštitutom za ženska vprašanja, ki je pripravil kampanjo, so se dogovorili za ilustracijo brez uporabe modelov. “Inštitut za ženska vprašanja je stopil v stik z manekenkami, da razjasnimo situacijo. Zdaj čakamo na dogovor med ilustratorko Arte Mapache in manekenkami,” so dodali.

Dve izmed žensk, katerih podobe naj bi uporabili, Sian Green-Lord in Nyome Nicholas-Williams pravita, da vladne razlage ne sprejemata. “Zdi se, da krivdo prelagajo na ilustratorko. Vendar jih je najela vlada,” je dejala Nyome Nicholas-Williams, ki živi v Londonu. “Kampanja bi lahko bila odlična, če bi nas povabili v Španijo, pripravili fotografiranje in nam za to plačali. A so se namesto tega odločili, da mojo glavo prestavijo na drugo telo in izbrišejo Sianino nogo,” je še povedala.

“Ostala sem brez besed. Noro je, ne morem verjeti, da si kopljejo še večjo luknjo,” pa pravi Green-Lord. “Niso se niti opravičili. To je komično. Situacijo moramo sprejeti, kolikor je to pač v naši moči. Želim si pravico,” je dodala po pisanju BBC.

Vlada se je opravičila le eni ženski

Zakoni o avtorskih pravicah, ki veljajo v Združenem kraljestvu in Španiji, določajo, da fotografije ali njenega dela ni dovoljeno uporabiti ali kopirati brez dovoljenja lastnika, ne glede na to, da je bila objavljena na Instagramu.

Španska vlada se je opravičila Juliet FitzPatrick, ni pa se opravičila Nyomi Nicholas-Williams in Sian Green-Lord, še piše BBC.

Se je pa opravičila umetnica Arte Mapache. “Glede na upravičene polemike o pravicah do uporabe fotografij na ilustracijah sem se odločila, da je najboljši način za povrnitev škode, ki je nastala zaradi mojih dejanj, to, da plačilo za delo v enakih delih razdelim ženskam s plakata,” je dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!