Raziskava: če ženske operira kirurg, imajo večjo verjetnost zapletov, celo smrti

Svet 04. Jan 202218:14 > 18:33 0 komentarjev
kirurg, kirurška soba, operacija
PROFIMEDIA

Raziskovalci so analizirali zapise 1.320.108 bolnikov, ki so bili podvrženi 21 splošnim kirurškim posegom, ter ugotovili, da imajo pacientke, kadar jih operira moški kirurg, večjo verjetnost, da umrejo, doživijo zaplete pri operaciji ali morajo biti kasneje vnovič sprejete v bolnišnico.

Ženske, ki jih operira moški kirurg, imajo veliko večjo verjetnost, da umrejo, doživijo zaplete in bodo ponovno sprejete v bolnišnico, kot če operativni poseg opravi ženska, kažejo raziskave, ki so jo konec minulega leta objavili v medicinski reviji JAMA Surgery.  Glede na študijo, v kateri je sodelovalo 1,3 milijona bolnikov, so ženske za 15 odstotkov bolj nagnjene k slabemu izidu operacije in imajo za 32 odstotkov večjo verjetnost za smrt, če operacijo opravi moški in ne ženska.

Kot poroča Guardian, so ugotovitve sprožile razpravo o dejstvu, da kirurgija v Združenem kraljestvu ostaja področje medicine, v katerem močno prevladujejo moški. Hkrati znanstveniki, ki stojijo za raziskavo, poskušajo ugotoviti, ali lahko s pomočjo “implicitne spolne pristranskosti” med moškimi kirurgi pomagajo razložiti, zakaj so ženske med operacijo postavljene v bolj tvegan položaj.

“V vzorcu 1,3 milijona bolnikov, ki je vključeval skoraj 3.000 kirurgov, smo ugotovili, da so imele pacientke, ki so jih zdravili kirurgi, za 15 odstotkov večje možnosti za slabše rezultate kot pacientke, ki so jih zdravile kirurginje,” je povedala dr. Angela Jerath, izredna profesorica in klinična epidemiologinja na Univerzi v Torontu v Kanadi ter soavtorica raziskave.

“Ta rezultat ima resnične zdravstvene posledice za pacientke in se kaže v več zapletih, ponovnih sprejemih v bolnišnico in pogostejših smrtih pri ženskah v primerjavi z moškimi,” je še dejala Jerath in dodala, da so z raziskavo uspeli dokazati neenakopravno obravnavo posameznih pacientk, ki ima lahko v določenih primerih tudi usodne posledice.

Pri kirurginjah operacije z manj zapleti

“Na makro ravni so rezultati zaskrbljujoči. Ko kirurginja operira, so rezultati pacientov na splošno boljši, in sicer znatno boljši pri ženskih pacientih,” je še poudarila Jerath in dodala, da so v raziskavi prilagodili tudi razlike v posameznih kroničnih stanjih pacientov, njihovo starost ter druge dejavnike, ki bi lahko vplivali na razplet operacije.

Jerath in njeni sodelavci so analizirali zapise 1.320.108 bolnikov v Ontariu, ki so bili podvrženi 21 običajnim kirurškim posegom, ki jih je med letoma 2007 in 2019 opravilo 2.937 kirurgov. Med kirurškimi posegi so bili tako zamenjava kolka in kolena, operacija, s pomočjo katere pacientu poskušajo omogočiti izgubo teže, pa tudi ostranitev slepiča, več operacij žolčnika, srčni obvod in operacija možganov.

Za vsako od 1,3 milijona operacij, ki so jih analizirali, so zabeležili spol pacienta in podrobnosti o tem, kako je potekal njihov poseg, pa tudi spol kirurga, ki je operacijo  izvedel. Ugotovili so, da pri operiranih moških ne glede na to, ali jih je operiral kirurg ali kirurgija, ne prihaja do odstopanj. Pri operiranih pacientkah pa so zaznali odstopanje, saj so pri pacientkah, ki jih je operiral kirurg, zabeležili slabše rezultate.

“Čeprav je kar nekaj odličnih moških kirurgov, ki dosledno dosegajo dobre rezultate, je dejstvo, da ta analiza kaže na konkretne razlike med moškimi in ženskimi kirurgi, skrb vzbujajoče,” je še dejala Jerath in dodala, da gre za prvo študijo, s pomočjo katere so poskušali ugotoviti, ali obstaja povezava med spolom pacienta, spolom kirurga in izidom operacije.

operacija, kirurg, kirurška miza
PROFIMEDIA

Vzrok bi lahko bila implicitna spolna pristranskost

Raziskovalci so preučili tri vrste “škodljivih pooperativnih izidov” – smrt, ponovni sprejem v bolnišnico in zaplete v 30 dneh od operacije. Ugotovili so, da je pri ženskah zdravljenje pri moškem kirurgu povezano s 15-odstotno večjo verjetnostjo slabega izida, kot če bi jih operirala kirurginja. Pri moških ne glede na to, ali jih je operirala kirurginja ali kirurg, razlik niso zaznali.

Podobno so imele ženske, ki jih je operiral moški kirurg, za 32 odstotkov večje tveganje smrti kot tiste, pri katerih je operacijo opravila ženska. Na splošno so imele pacientke tudi 16-odstotno večje tveganje za zaplete in 11 -odstotno večje tveganje ponovnega sprejema ter 20-odstotno večjo verjetnost, da bodo morale ostati v bolnišnici dlje.

“Implicitne spolne pristranskosti, pri katerih kirurgi delujejo na podlagi podzavestnih, globoko zakoreninjene pristranskosti, stereotipov in stališč, so lahko ena možna razlaga,” je pojasnila Jerath. Pomemben dejavnik pa bi lahko predstavljale tudi tudi razlike v moških in ženskih komunikacijskih in medosebnih veščinah, ki se kažejo v pogovorih kirurgov s pacienti pred operacijo, je še dodala soavtorica raziskave. Prav tako bi bile lahko vzrok tudi razlike med stilom dela, odločanjem in presojo zdravnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!