Policija preiskala več kot 100 beograjskih šol: sporočila o bombah so bila lažna

Svet 17. Maj 202320:16 1 komentar
Žalovanje v Beogradu
REUTERS/Antonio Bronic

Elektronska sporočila o podtaknjenih bombah, ki so zakrožila po več kot sto osnovnih in srednjih šolah v Beogradu, so se po preiskavi policije izkazala za lažna. Zaradi njih so evakuirali učence in učitelje, pouk pa prekinili.

Vsa elektronska sporočila o podtaknjenih bombah, ki jih je davi v srbski prestolnici Beograd prejelo več kot sto osnovnih in srednjih šol, so bila lažna, so danes za srbsko tiskovno agencijo Tanjug potrdili na srbskem notranjem ministrstvu. Policija je pregledala vse šole in ugotovila, da so bila sporočila lažna.

Zaradi sporočil so učence in učitelje evakuirali, pouk pa v dopoldanski izmeni prekinili. Po podatkih ministrstva za izobraževanje je sporočila prejelo 78 osnovnih in 37 srednjih šol.

Zadnjih 14 dni v znamenju napadov in protestov

Po nedavnem množičnem smrtonosnem strelskem napadu v beograjski osnovni šoli so sporočila vzbudila zaskrbljenost javnosti. V napadu 3. maja je namreč 13-letni učenec na svoji osnovni šoli Vladislav Ribnikar v Beogradu ubil devet učencev in varnostnika. Dan kasneje pa je 21-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil osem ljudi, večinoma mladih.

Po strelskih napadih v Srbiji poteka akcija predaje nezakonito pridobljenega orožja, v okviru katere so od 8. maja prebivalci izročili že okoli 20.000 kosov orožja in milijon kosov streliva.

Proti nasilju se je na množičnih protestih, h katerim je pozvala proevropska opozicija, zbralo tudi več tisoč ljudi, ki so na oblasti naslovili več zahtev, v primeru neupoštevanja pa napovedali nove proteste.

Protesti v Beogradu
Amir Hamzagic/ATAImages/BOBO

Vlada pred novimi odločitvami

Predsednik srbske skupščine Vladimir Orlić je danes za četrtek popoldne sklical zasedanje parlamenta, na katerem bodo obravnavali tudi zahtevo opoziciji po odstavitvi notranjega ministra Bratislava Gašića.

Kot je izvedel srbski portal N1, bodo poslanci obravnavali tudi poročilo vlade o varnostnih razmerah v državi po množičnih umorih v maju in poročilo sveta za regulacijo elektronskih medijev (REM), ki bi po oceni N1 lahko odprlo tudi vprašanje zahtev opozicije po odstopu članov sveta. Razpravljali bodo tudi o pobudi za ustanovitev odbora, ki bi se ukvarjal z nedavnimi množičnimi umori.

Portal N1 še navaja, da je vlada v poročilu o varnostnih razmerah v državi po množičnih umorih ocenila, da so varnostne razmere stabilne, čeprav so omenjeni dogodki vznemirili javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje