V slabem tednu dni Srbi predali več kot 10.000 kosov orožja (VIDEO)

Svet 14. Maj 202313:54 3 komentarji

Srbski predsednik Aleksandar Vučić si je ogledal orožje, ki so ga prebivalci Srbije imeli v nezakoniti lasti in so ga v zadnjih dneh predali policiji. Srbi imajo do 8. junija čas, da orožje, ki ga posedujejo brez dovoljenj, predajo brez posledic, nato pa bodo, tako srbski predsednik, sledili represivni ukrepi zoper kršitelje.

Po dveh strelskih napadih, ki sta pred dobrim tednom dni v Srbiji zahtevala skupno 17 življenj, 21 ljudi pa je bilo ranjenih, imajo prebivalci Srbije priložnost, da brez sankcij oblastem predajo orožje, ki ga imajo v nezakoniti lasti. Po besedah srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki si je ogledal zbrano orožje, so državljani od 8. maja predali približno 13.500 kosov orožja in 2.000 kosov različnih minsko-eksplozivnih sredstev, poročanje srbske tiskovne agencije Beta navaja srbski N1.

Neregistrirano orožje, ki so ga predali državljani, zbirajo v Duvaništah zahodno od Beograda. Po Vučićevih navedbah so med predanim orožjem avtomatske in ostrostrelske puške pa tudi ročne granate.

Čas za predajo orožja je omejen, nato bodo sledili ukrepi

Vučić si je zbrano orožje ogledal skupaj z ministrom za notranje zadeve Bratislavom Gašićem. Državljanom se je zahvalil za odgovorno ravnanje, policiji pa za angažma, še navaja srbski N1. “Ponosen sem na to akcijo, na rezultate,” je komentiral in dodal, da je ukrep nujen za zagotavljanje varnosti prebivalcev Srbije.

Srbi imajo čas, da orožje, ki ga nezakonito posedujejo, predajo do 8. junija. Potem pa bodo srbske oblasti, tako Vučić, nastopile z represivnimi ukrepi.

Srbska opozicija je v minulem tednu organizirala dva množična shoda proti nasilju, na katera pa so se predstavniki srbske oblasti ostro odzvali – med njimi je bila srbska premierka Ana Brnabić, ki je opozicijo obtožila, da izrablja tragedijo umorov za svoje politične namene. Več v prispevku Posmehljiv zapis, fotomontaža in obtožbe: kaj o protestih meni srbska premierka?.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje