Torijci izbirajo vodjo: v prvem krogu z največ podpore nekdanji minister Sunak

Svet 13. Jul 202220:23 0 komentarjev
Rishi Sunak
PROFIMEDIA

Na Otoku je danes potekal prvi krog volitev, ki bodo vladajoči konservativni stranki prinesle novega voditelja. Največ glasov podpore je zbral nekdanji minister za finance Rishi Sunak.

Po prvem krogu glasovanja za zamenjavo Borisa Johnsona na položaju predsednika vlade Velike Britanije in vodje konservativne stranke je z 88 glasovi v vodstvu nekdanji finančni minister Rishi Sunak. Sledita mu ministrica za trgovino Penny Mordaunt s 67 in zunanja ministrica Liz Truss s 50 glasovi. V drugi krog se je sicer uvrstilo šest kandidatov.

Poleg vodilnih treh so si drugi krog zagotovili še nekdanja ministrica za enakost Kemi Badenoch s 40 glasovi, predsednik odbora za zunanje zadeve Tom Tugendhat s 37 glasovi in generalna tožilka za Anglijo in Wales Suella Braverman, ki so ji torijci namenili 32 glasov, poroča španska tiskovna agencija EFE. Izpadla sta finančni minister Nadhim Zahawi in nekdanji zunanji minister Jeremy Hunt, ki nista zbrala potrebnih 30 glasov.

Premier v odhodu Johnson je danes pred glasovanjem zbranim dejal, da kljub temu, da ne odstopa po lastni volji, to počne z “dvignjeno glavo”. Dodal je, da je ponosen na svoje dosežke pri brexitu, soočanju s pandemijo covida-19 in podpori Ukrajini v boju proti ruskim silam. Johnson je najavil tudi, da bo 6. septembra kraljici Elizabeti II. uradno izročil odstopno listino, poroča EFE.

Postopek izvolitve novega premierja in vodje konservativne stranke se bo nadaljeval v četrtek z drugim krogom v seriji glasovanj, ki bodo sčasoma zmanjšala število kandidatov na dva. O zmagovalcu bo nato na tajnem glasovanju odločalo več tisoč članov konservativne stranke, razglašen pa naj bi bil 5. septembra. Zmagovalec bo postal tako vodja konservativne stranke kot novi predsednik vlade Velike Britanije.

Škandali Johnsonove vlade

Johnson se s premierskega stolčka in položaja vodje britanske konservativne stranke poslavlja po tem, ko je minuli teden prišlo do vala odstopov ministrov, sekretarjev in drugih sodelavcev v njegovi vladi, ki ga je povzročila vrsta škandalov, v katere je bil Johnson vpleten. Zadnji tak škandal je bilo imenovanje Chrisa Pincherja, predhodno obtoženega, da je pijan otipaval dva moška. Johnson je sprva dejal, da o obtožbah ne ve nič, kar pa se je kasneje izkazalo za laž. Navkljub pritiskom je nekaj časa še vztrajal na položaju.

Johnsona so škandali sicer bremenili že dlje časa. Posebej odmevna je bila tako imenovana afera Partygate, povezana z zabavami na Downing Streetu 10 v času, ko je v Veliki Britaniji veljalo zaprtje javnega življenja zaradi pandemije covida-19. Kasneje je sledilo tudi glasovanje o nezaupnici Johnsonu, ki ga je komaj preživel, na koncu pa je bil vendarle primoran odstopiti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!