Biden povabil vse, samo Orbana ne. Je madžarskemu premierju sploh mar?

Svet 10. Dec 202110:00 > 10:46 2 komentarja
Madžarski premier Viktor Orban
Toby Melville/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden te dni gosti virtualni vrh za demokracijo, na katerem sodeluje 100 držav, med njimi so vse članice EU, razen Madžarske. Ta poskus izolacije in kaznovanja Madžarske ter njenega predsednika vlade Viktorja Orbana po mnenju nekaterih njegovih kritikov ni najbolj učinkovit, saj je madžarski predsednik že tako oddaljen od drugih demokratičnih držav, da ga izključitev ne skrbi, piše spletni portal Politico.

Vrh za demokracijo, ki ga gosti predsednik ZDA Joe Biden, se je začel včeraj, trajal pa bo še danes. Vrh naj bi prinesel sporočilo o vrnitvi ZDA kot zagovornika demokracije in človekovih pravic v svetu, kjer narašča število avtoritarnih vlad.

Na vrh je Biden povabil 110 držav, med drugim Poljsko, ki ima težave z vladavino prava, ter Srbijo, ki ima, piše Politico, vprašljivo spoštovanje demokratičnih standardov. Povabil je vse članice EU razen ene – Madžarske.

Odmevna zavrnitev ni presenečenje. Madžarski predsednik vlade Viktor Orban se namreč že več let spopada z mednarodnimi očitki na račun utišanja medijev, vmešavanja v sodstvo, kršenja in zmanjševanja pravic LGBTQ+. Poleg tega je okrepil odnose z Moskvo in Pekingom.

Ta poskus izolacije in kaznovanja Madžarske kljub temu ni prepričal vseh kritikov madžarskega voditelja. Nekateri menijo, da izključitev Madžarske z demokratičnega vrha ni učinkovita kazen.

Eden od razlogov za izključitev: ostra retorika madžarske vlade

Seznam gostov demokratičnega vrha je bil predmet ugibanj, odkar je Biden prvič predstavil zamisel za vrh. Ko se je pojavil končni seznam udeležencev, je ta sprožil veliko vprašanj.

Eden od ameriških uradnikov je po poročanju Politica dejal, da je pri odločitvi glede Madžarske morda imela pomembno vlogo ostro in odločno izražanje nasprotovanja skupnim vrednotam liberalne demokracije.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto pa je prejšnji mesec izjavil, da povabila očitno niso dobile tiste države, ki so razvile dobre odnose z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. A Politico opozarja, da pri tem ni upošteval dejstva, da so vabilo prejele celo tesne zaveznice Madžarske, med njimi  Slovenija, čeprav je predsednik slovenske vlade odkrito naklonjen Trumpu.

Borut Pahor
UPRS

Predsednik Slovenije Borut Pahor se je udeležil virtualnega vrha za demokracijo.

Madžarska se je odzvala s posmehom

Madžarska vlada se je javno odzvala na ameriško zavrnitev z mešanico “trolanja” in obstrukcijo. Vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas je denimo prejšnji teden novinarjem dejal, da “Madžarska nima tako resnih težav z demokracijo kot Združene države Amerike”.

Pri tem je spomnil tudi na prizadevanja Donalda Trumpa, da bi svoje podpornike prepričal, da so bile volitve leta 2020 ukradene. “Če lahko pomagamo in če Amerika meni, da bi nas lahko prosila za nasvet, smo na voljo,” je posmehljivo dejal.

Bidnova odločitev “svet deli na učitelje in učence”

Po mnenju visokega madžarskega diplomata je odločitev za izključitev Madžarske z vrha popolnoma napačna, ter da “svet deli na učitelje in učence, vključno z zavezniki Nata”.

“Predlog je nerazumljiv tudi glede na dejstvo, da so madžarski vojaki služili z ramo ob rami s svojimi ameriškimi kolegi v Afganistanu, Iraku ali na Kosovu,” je dodal diplomat. “Nato potrebuje kohezijo in enotnost pri soočanju z varnostnimi izzivi 21. stoletja, ne pa razdiralnih pobud.”

Vrh za demokracijo, Madžarska
Profimedia

Politika: Orbana izključitev z vrha ne gane

Na političnem parketu pa na Madžarskem prevladuje občutek, da se je Orban tako zelo oddaljil od drugih demokratičnih držav, da ga izključitev z vrha v Beli hiši sploh ne skrbi.

PREBERITE ŠE:

Eden od politikov Fidesza je anonimno dejal, da ne verjame, da sta Orban in stranka zaradi izključitve z vrha vznemirjena. Orbanovi domači nasprotniki pa pravijo, da je premier sam povzročil svojo izolacijo.

“Madžarski predsednik vlade bi moral biti postavljen pred izbiro,” meni Geza Jeszenszky, zunanji minister v prvi demokratično izvoljeni madžarski vladi, “ali Madžarska ostaja članica Nata in te skupnosti demokracij ali pa boste usodo svojega naroda povezali z Rusijo in Kitajsko?”

Če Madžarska ne bo sodelovala, bo to po njegovih besedah “še bolj oddaljilo Orbana, kar ni v interesu niti ZDA niti Nata”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje