Položaj britanske premierke Truss vedno bolj negotov

Svet 16. Okt 202216:10 1 komentar
liz truss
PROFIMEDIA

Liz Truss, ki se ji premierski stolček že po nekaj tednih nevarno maje, je objavila prispevek v današnji izdaji časnika Sun. "Če želimo utreti pot v gospodarstvo nizkih davkov in visoke rasti, moramo nujno ohraniti zaupanje trgov v našo zavezanost zdravim financam," je zapisala pred današnjimi težavnimi pogovori s svojim novim finančnim ministrom.

Britanska premierka Liz Truss je v petek razrešila finančnega ministra Kwasija Kwartenga, ki je položaj zasedal le slab mesec dni, in za njegovega naslednika še isti dan imenovala nekdanjega zunanjega ministra Jeremyja HuntaTa je sicer v tekmi za vodenje vlade podpiral glavnega tekmeca aktualne premierke Rishija Sunaka. Z imenovanjem Hunta skuša Truss povrniti stabilnost britanskega finančnega sistema in obenem sebe ohraniti na položaju, a pri tem vsaj za zdaj ni preveč uspešna, pišeta francoska tiskovna agencija AFP in bilten Politico.

Kwarteng in Truss sta namreč konec septembra napovedala obsežno znižanje davkov v vrednosti 45 milijard funtov, ne da bi obenem napovedala, kako nameravata pokriti ogromno proračunsko luknjo, ki bi s tem nastala. Njun predlog je povzročil velike pretrese na finančnih trgih in sprožil ostre kritike tako doma kot v tujini, med drugim celo s strani predsednika ZDA Joeja Bidna.

Po rošadi na čelu ministrstva je Truss v petek priznala, da so bile pri sprejemanju t. i. mini proračuna storjene napake, na katere so finančni trgi reagirali negativno, zato je nujno “ukrepati takoj, da trgom pokažemo našo fiskalno disciplino”. Napovedala je zvišanje davka na dohodek pravnih oseb, kar je sicer načrtovala že prejšnja vlada, a je v nasprotju s prvimi načrti Truss.

Tudi novi finančni minister Hunt je nato v soboto ocenil, da so bile v vladnem načrtu za davčno reformo, s katero bi znižali davke zlasti za najbogatejše, storjene napake. Kot je dejal, bo treba nekatere davke zvišati ter sprejeti težke odločitve za ponovno vzpostavitev verodostojnosti britanske gospodarske politike.

Novi minister Hunt in premierka se bosta sestala danes, da bi pripravila nov načrt proračuna, ki ga bo minister nato predvidoma predstavil 31. oktobra.

“To bo zelo, zelo težko in mislim, da moramo biti glede tega odkriti z ljudmi,” je v danes objavljenem pogovoru za britansko televizijo BBC priznal Hunt, ki se je sicer postavil v bran premierki, češ da je naredila eno najtežjih stvari v politiki – spremenila svoje stališče. Zatrdil je, da Truss ostaja na čelu vlade. Kot je še nadaljeval, je prizadevanje za gospodarsko rast prava stvar, “a šli smo predaleč prehitro”. Njegov fokus bo tako ne le na rasti, ampak tudi na zagotavljanju stabilnosti, je dejal.

Pretresi na finančnih trgih so med drugim vodili v povečanje stroškov zadolževanja za milijone Britancev in padec javne podpore premierkinim konservativcem. V vladajoči stranki je ob tem, le nekaj tednov po odhodu Borisa Johnsona z mesta premierja, izbruhnila prava bitka, piše AFP.

Številni britanski časniki in tudi več vidnih konservativnih politikov na Otoku ocenjujejo, da je osrednja obljuba nove premierke padla in da so ji šteti dnevi na čelu vlade. Sunday Times in Sunday Express poročata, da so konservativni poslanci podali že okoli sto pisem, v katerih premierki izrekajo nezaupanje. Nasprotniki Truss znotraj njene lastne stranke naj bi se že dogovarjali o njeni zamenjavi s Sunakom ali kom drugim, omenjata se predsednica spodnjega doma parlamenta Penny Mordaunt in obrambni minister Ben Wallace, poroča Sunday Mirror.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje