Pomanjkanje delovne sile: v Veliki Britaniji vse več praznih polic

Svet 29. Avg 202112:00 2 komentarja
trgovina
PROFIMEDIA

Velika Britanija se zaradi pandemije in brexita spopada z vse večjim pomanjkanjem delovne sile, zato imajo zaradi motenj v dobavnih verigah vse pogosteje prazne police v trgovinah.

Pridelovalci hrane in trgovci opozarjajo, da bi lahko prazne police v britanskih trgovinah vztrajale do konca božično-novoletnih praznikov, če vlada ne bo ukrepala. Težave imajo predvsem s pomanjkanjem delavcev in voznikov tovornjakov, posledično pa v trgovine ne pride dovolj hrane in preostalih proizvodov.

McDonlads je bil že prisiljen iz svoje ponudbe umakniti mlečne napitke, Nando je zaprl 45 restavracij, ker jim zmanjkuje sestavin za njihove najbolj prepoznavne jedi.

mcdonalds
Profimedia

Bodo Britanci za božič sploh imeli dovolj mesa za obilno založene mize?

V perutninarstvu je proizvodnja upadla za 10 odstotkov, 16 odstotkov delovnih mest v panogi je trenutno nezasedenih. Po ocenah britanskega združenja za perutninarstvo bo božična ponudba puranov manjša za petino.

“Če nimate dovolj ljudi, imate problem – in prav to sedaj vidimo v težavah dobavne verige. Pomanjkanje delovne sile je resen problem, ki prevladuje predvsem v prehranskem sektorju,” je dejal predsednik omenjenega združenja Richard Griffiths.

S težavami se spopadajo tudi trgovine, ki opozarjajo, da se bodo te le še povečale v prazničnem obdobju. Že sedaj jim primanjkuje kruha in nekaterih pijač.

Tesco je ta teden sporočil, da imajo težave z dobavo številnih proizvodov, trenutno pa iščejo okrog 3.000 zaposlenih za določen čas.

Podjetja za pomanjkanje delovne sile krivijo tudi brexit, saj so se številni državljani iz države EU že izselili. Poleg tega pa so morali ljudje zaradi pandemije v samoizolacijo v primeru visoko tveganih stikov, zaradi česar je pomanjkanje delovne sile še toliko večje.

Bo vlada ukrepala?

Britanska vlada je sicer že napovedala nekaj ukrepov, s katerimi bi lahko povečali število prevoznikov, vendar pa bo morala večino “dela” opraviti panoga. “Želimo, da se delodajalci odločijo za dolgoročne investicije v domačo delovno silo, namesto da se zanašajo na ljudi iz tujine,” je poudaril predstavnik britanske vlade.

Na britanskem trgu dela je trenutno kar en milijon prostih delovnih mest, kar je največ doslej. Stopnja brezposelnosti pa je upadla pod pet odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje