Ponoči eden najbolj obsežnih napadov z droni na Kijev

Svet 28. Maj 202310:11 3 komentarji
Napad z droni, Kijev
REUTERS

Ponoči je Rusija izvedla enega najbolj obsežnih napadov z z brezpilotnimi letalniki na Kijev. Ubita je bila najmanj ena oseba. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je posvaril, da se zahodne države z oblikovanjem načrtov o dobavi bojnih letal F-16 ameriške izdelave Ukrajini "igrajo z ognjem.

Rusija je ponoči izvedla najobsežnejši napad z brezpilotnimi letalniki na Kijev od začetka vojne v Ukrajini, so sporočile vojaške oblasti v Kijevu.

Štirideset od 54 izstreljenih dronov je bilo usmerjenih v ukrajinsko prestolnico, pri čemer sta bili ubiti dve osebi, tri pa ranjene.

“Skupaj je bilo izstreljenih rekordno število brezpilotnih letalnikov – 54!” so ukrajinske zračne sile danes zapisale v sporočilu na Telegramu. Napad je potekal v več valovih, alarm za zračni napad pa je po navedbah ukrajinske vojske trajal več kot pet ur.

“V okrožju Solomjanski je zaradi padajočih ostankov brezpilotnega letalnika umrl 41-letni moški, 35-letno žensko pa so odpeljali v bolnišnico,” je pred tem na Telegramu zapisal župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko, ki je pozval prebivalce, naj ostanejo v zakloniščih, ker gre za obsežen napad. Ob tem je v skladiščni coni izbruhnil požar, v katerem je umrla še ena oseba.

Napadi pred praznovanje obletnice ustavitve mesta

Do napadov na Kijev je prišlo v noči pred praznovanjem obletnice ustanovitve mesta, ki jo obeležujejo zadnji vikend v maju. Ukrajinska prestolnica je bila ta mesec redno tarča napadov. Vodja kijevske civilne in vojaške uprave Sergij Popko je v petek naštel “13 nočnih napadov” od začetka meseca.

Rusija je v zadnjem mesecu izvedla več obsežnih zračnih napadov na cilje po vsej Ukrajini, kar je po mnenju Kijeva posledica zaskrbljenosti Moskve pred napovedano ukrajinsko protiofenzivo. Ukrajinske sile naj bi bile sicer že pripravljene na začetek protiofenzive, kot je v soboto sporočil sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov.

Lavrov: Zahod se igra z ognjem

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na drugi strani opozoril, da se zahodne države z oblikovanjem načrtov o dobavi bojnih letal F-16 ameriške izdelave Ukrajini “igrajo z ognjem”. To je označil za “nesprejemljivo stopnjevanje” konflikta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Brez dvoma gre za igranje z ognjem,” je dejal zunanji minister Sergej Lavrov v intervjuju za rusko državno televizijo, katerega izsek je na družbenih omrežjih danes objavil novinar Pavel Zarubin, ki je ministra intervjuval.

“Vsekakor je to nesprejemljiva eskalacija. Upam, da na Zahodu obstajajo ljudje, ki to razumejo,” je dejal vodja ruske diplomacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje