Ukrajinska dolgo pričakovana protiofenziva pred vrati, začetek morda kmalu

Svet 27. Maj 202314:14 16 komentarjev
Bahmut
Sofiia Gatilova/REUTERS

Sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov je napovedal, da je Ukrajina pripravljena začeti dolgo pričakovano protiofenzivo. Osvobajanje zasedenih ozemelj bi lahko začeli "jutri, pojutrišnjem ali čez teden dni".

“Bilo bi čudno, če bi navedel datume začetka protiofenzive.

Tega ni mogoče storiti. Moramo razumeti, da ne smemo zapraviti te zgodovinske priložnosti, ki nam jo je dal Bog, da bomo resnično postali neodvisna evropska država,” je dejal v pogovoru za BBC in poudaril, da si ukrajinska vlada pri izvedbi protiofenzive ne more privoščiti napak.

Potrdil je, da so se nekatere enote ruske najemniške skupine Wagner že umaknile iz mesta Bahmut, prizorišča najbolj krvave bitke te vojne do zdaj. Ob tem pa je opozoril, da so se Wagnerjevci zgolj prerazporedili na tri druge lokacije in da njihov umik ne pomeni, da se bodo prenehali bojevati.

Zagovarjal je odločitev ukrajinske vojske za večmesečni boj v Bahmutu, v katerem je umrlo veliko število ruskih in ukrajinskih vojakov. “Bahmut je naša dežela, naše ozemlje, moramo ga braniti. Če bi začeli zapuščati vsako naselje, bi nas to lahko pripeljalo do naše zahodne meje, tako kot si to ruski predsednik Vladimir Putin želi že od prvih dni vojne,” je pojasnil.

“V Bahmutu nadziramo le majhen del mesta in to tudi priznavamo. Vendar ne smete pozabiti, da je Bahmut odigral veliko vlogo v tej vojni,” je še dodal.

Ukrajina protiofenzivo proti ruskim silam načrtuje že več mesecev. Na kocki je veliko, saj bo Kijev moral pokazati tako ukrajinskemu ljudstvu kot zahodnim zaveznikom, da se je zmožen prebiti čez ruske linije in znova zasesti del svojega ozemlja.

Kijev zaprosil Berlin za dobavo manevrirnih raket taurus

Ukrajina je nemški vladi poslala uradno prošnjo za dobavo manevrirnih raket taurus, je danes potrdilo nemško obrambno ministrstvo. Rakete taurus lahko dosežejo cilje na razdalji do 500 kilometrov, kar bi Kijevu, ki se sicer trenutno pripravlja na protiofenzivo, omogočilo napad na rusko vojaško infrastrukturo daleč za fronto.

“V preteklih dneh smo od ukrajinske strani prejeli prošnjo za dobavo manervirnih raket,” je dejala tiskovna predstavnica nemškega obrambnega ministrstva, pri čemer pa podrobnosti o odločitvi Berlina in vsebini prošnje Kijeva ni posredovala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dobava vojaške opreme Ukrajini je v Berlinu večkrat sprožile burne notranje razprave. Poslanec opozicijskih krščanskih demokratov (CDU) Roderich Kiesewetter se je medtem že izrekel za dobavo raket. “Manevrirne rakete z dosegom do 500 kilometrov bi Ukrajini namreč omogočile napad na rusko vojaško infrastrukturo daleč za fronto,” je pojasnil.

Nemška vlada je sicer v preteklih mesecih znatno okrepila dobavo orožja Kijevu, vendar je bila doslej zadržana glede dobave manevrirnih raket. Nemški obrambni minister Boris Pistorius pa je pretekli teden dejal, da Nemčija ne more igrati aktivne vloge niti pri dobavi ameriških bojnih letal F-16, saj teh nima na zalogi, prav tako pa nima pravih zmogljivosti za usposabljanje pilotov.

Prošnja za dobavo raket taurus Ukrajini sledi nedavni dobavi britanskih raket storm shadow, s čimer je Velika Britanija postala prva država, ki je Kijevu dobavila rakete dolgega dosega. Prošnja prav tako prihaja v luči priprav na pričakovano ukrajinsko protiofenzivo, s katero si Kijev želi pregnati ruske sile z zasedenih ozemelj na vzhodu in jugu države.

Iz ruske regije Pskov poročajo o napadu z droni

Medtem so regionalne oblasti v ruski regiji Pskov, ki leži blizu meje z Belorusijo, poročale o napadu dveh dronov, v katerem je bila poškodovana upravna stavba naftovoda. Gre za zadnjega v nizu napadov, ki so se v zadnjem času zgodili na ruskem ozemlju in za katere Moskva krivi Ukrajino. Ta vpletenost zanika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje