Portugalska policija se je opravičila staršem Madeleine McCann

Svet 30. Okt 202309:14 0 komentarjev
Madeleine McCann
PROFIMEDIA

Portugalska policija se je opravičila staršem Madeleine McCann. Obžalujejo način, kako so vodili preiskavo in da niso upoštevali položaja njenih staršev, ki sta bila na Portugalskem tujca. Sprva so namreč starša triletnice, ki je izginila maja 2007, razglasili za uradna osumljenca.

Portugalska policija se je staršem Madeleine McCann opravičila za način, kako je obravnavala izginotje triletnice. Madeleine je maja 2007 izginila iz počitniškega kompleksa v Algarveju na jugu Portugalske.

Delegacija visokih predstavnikov portugalske policije je v začetku tega leta odpotovala iz Lizbone v London, piše BBC. Sestali so se z Madeleininim očetom Gerryjem McCannom in se opravičili za način, kako so detektivi obravnavali družino in preiskovali primer.

Družina McCann opravičila ni komentirala, izginotje njihove hčerke pa ostaja nerešeno. Ob 16. obletnici izginotja njune hčerke sta dejala, da Madeleine “še vedno zelo pogrešata” in da “pričakujeta preobrat”.

Madeleine McCann
PROFIMEDIA

Osumili so starša, detektiv pa je o tem napisal tudi knjigo

Skoraj štiri mesece po izginotju Madeleine sta bila njena starša Kate in Gerry McCann v preiskavi razglašena za uradna osumljenca. Detektivi so ju zaslišali, saj so menili, da sta ugrabitev uprizorila in skrila hčerkino truplo. Kate McCann je povedala, da so jima policisti v zameno za krajšo kazen ponudili dogovor o priznanju prekrivanja hčerkine smrti. Zakoncema so status uradnih osumljencev vzeli leto kasneje, je spomnil BBC.

Preiskavo je vodil detektiv Goncalo Amaral. Detektiva so kasneje odstranili iz preiskave, a je nato napisal knjigo, v kateri je starša obtožil, da sta vpletena v izginotje Madeleine. Zaradi trditev sta zakonca tožila detektiva, portugalsko vrhovno sodišče pa je tožbo zavrnilo. Zakonca sta sodno bitko nadaljevala tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice, a sta tudi tam septembra 2022 izgubila.

Tudi številni uporabniki spleta so bili prepričani, da sta Madeleinino smrt povzročila starša, ki sta jo tudi prikrila.

Kate in Gerry McCann
Kate in Gerry McCann (Foto: PROFIMEDIA)

Nemčija bo preiskavo predvidoma končala prihodnje leto

Portugalska policija zdaj trdi, da preiskava Madeleininega izginotja ni bila ustrezno vodena, da pogrešanim otrokom takrat niso posvečali dovolj pozornosti in da niso upoštevali položaja njenih staršev, ki so bili v okolju tujci. Starše so obvestili tudi o preiskavi, ki še poteka. Policisti so podprli tudi nemške oblasti, ki so prepričane, da je Madeleine McCann ubil 46-letni nemški državljan Christian Brückner.

Eden od nemških tožilcev v zadevi Hans Christian Wolters je po poročanju BBC portugalsko opravičilo pozdravil. “To je dober znak,” je dejal in dodal: “To kaže, da se na Portugalskem zadeva McCann razvija.” Nemška ekipa upa, da bo prihodnje leto zaključila petletno preiskavo Brücknerja. Do zdaj proti njemu niso vložili obtožnice glede izginotja McCann. Brückner pa je javno zanikal, da bi bil vpleten v njeno izginotje.

Brücknerja obtožili še petih kaznivih dejanj, ki naj bi se zgodila v Algarveju

Brückner je med letoma 2000 in 2017 živel v bližini letovišča Praia da Luz, kjer je letovala družina McCann. Portugalsko tožilstvo ga je leta 2022 uradno razglasilo za osumljenca. Trenutno v Nemčiji prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi trgovine z mamili in posilstva 72-letne ženske leta 2005 na območju, kjer je izginila Madeleine.

Christian Brückner
PROFIMEDIA

Kasneje so Brücknerja obtožili še treh posilstev, spolnega napada in spolnega napada na otroka. Vseh pet kaznivih dejanj naj bi storil v pokrajini Algarve. Sojenje se bo začelo februarja 2024. Brücknerjev odvetnik Friedrich Fulscher je po pisanju BBC dejal, da njegova stranka uveljavlja pravico do molka.

V začetku leta so nemški organi preiskali območje, da bi našli dokaze o izginotju Madeleine. “Menimo, da je bil vpleten v izginotje Madeleine McCann in da jo je umoril,” je rekel Wolters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!