Evropsko sodišče za človekove pravice ni ugodilo staršem Maddie McCann

Svet 20. Sep 202216:31 0 komentarjev
Evropsko sodišče za človekove pravice
Darren Staples/REUTERS

Starša Madeleine McCann, ki je leta 2007 izginila na Portugalskem, sta izgubila tožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Starša britanske deklice Madeleine McCann, ki je leta 2007 izginila med družinskimi počitnicami na Portugalskem, sta na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) izgubila tožbo, ki sta jo zaradi domnevne kršitve njune pravice do zasebnega in družinskega življenja sprožila proti portugalskemu inšpektorju, ki je sprva vodil preiskavo primera.

Policija je namreč najprej sumila, da je deklica morda umrla po nesreči ter da sta njena starša Gerry McCann in Kate Healy skrila truplo in uprizorila ugrabitev.

Leta 2008 je portugalski inšpektor Goncalo Amaral, ki je prvi vodil preiskavo izginotja, te trditve ponovil v knjigi, zaradi česar sta starša proti njemu vložila tožbo zaradi obrekovanja. Tožbo sta leta 2015 dobila, vendar jo je portugalsko vrhovno sodišče kasneje razveljavilo, zato sta starša vložila tožbo na ESČP v Strasbourgu.

Zakonca – oba zdravnika – sta ob tem navedla, da so Amaralove obtožbe škodovale njunemu ugledu in kršile njuno pravico do zasebnega in družinskega življenja, medtem ko naj bi sodba vrhovnega sodišča kršila njuno pravico do domneve nedolžnosti.

Vendar pa je ESČP v danes objavljeni sodbi zapisalo, da so bile Amaralove trditve že pred objavo knjige zapisane v uradnih policijskih poročilih, do katerih so imeli dostop tudi mediji. Sodišče je prav tako ugotovilo, da je bila knjiga objavljena šele po tem, ko je tožilstvo že zaključilo primer, povezan s preiskavo staršev zaradi domnevne uprizoritve ugrabitve.

“Tudi če predpostavimo, da je bil ugled tožečih strank prizadet, to ni bilo zaradi argumenta, ki ga je predložil avtor knjige, temveč zaradi sumov, ki so bili izraženi proti njima,” je v razsodbi navedlo sodišče. Po navedbah sodišča je bilo sojenje na Portugalskem pošteno, navaja tiskovna agencija Reuters.

Madeleine McCann
PROFIMEDIA

Starša sta v odzivu na sodbo dejala, da sta “seveda razočarana” ter da sta ukrepala iz enega samega razloga – zaradi “neutemeljenih Amaralovih trditev”, ki so “škodljivo vplivale na iskanje Madeleine”. Če bi javnost verjela, da sta vpletena v njeno izginotje, naj ljudje namreč ne bi bili pozorni na morebitne sledi in organom pregona ne bi sporočali relevantnih informacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izginotje triletne Madeleine McCann – deklica je leta 2007 izginila iz spalnice v Algarveju, kjer je družina letovala –, je sprožilo več policijskih preiskav po Evropi, ki pa dokončnega odgovora niso prinesle, saj deklice oziroma njenega trupla nikoli niso našli. Letos so kot glavnega osumljenca identificirali Nemca Christiana Brücknerja, ki je bil v preteklosti obsojen zaradi posilstva 72-letne ameriške turistke leta 2005 v portugalskem kraju Praia da Luz, kjer je dve leti kasneje izginila tudi Maddie.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!