Posnetki potrjujejo: policisti prišli pravočasno, a vseeno čakali na hodniku

Svet 13. Jul 202214:08 > 15:32
Posnetek streljanja v Uvaldeju
via REUTERS

V javnost je prišel posnetek dogajanja v notranjosti osnovne šole v Uvaldeju med strelskim pohodom 24. maja. Posnetki nadzornih kamer kažejo, da je policija, preden se je odločila za posredovanje, na šolskih hodnikih čakala več kot eno uro. V napadu je umrlo 21 ljudi.

Po številnih obtožbah in pričevanjih, da se je policija na majski strelski pohod na teksaški osnovni šoli odzvala prepočasi, je v javnost prišel videoposnetek nadzornih kamer, ki to potrjuje. Posnetek, ki predstavlja le del dogajanja med strelskim napadom, je objavil časopis Austin American-Statesman.

Posnetki nadzornih kamer kažejo, da je Salvador Ramos v šolo vstopil ob 11.33 in se zabarikadiral v eni od učilnic, kjer je začel streljati. Policija je prvi klic na nujno številko prejela že pred tem, ko so oboroženega Ramosa opazili na šolskem parkirišču. Prvih sedem policistov je na kraj strelskega pohoda prišlo le tri minute za njim. Vsi so bili oboroženi, nekateri tudi s puškami. Trije so odšli takoj do vrat učilnice, v kateri se je zadrževal strelec, vendar so se ob ponovnem streljanju umaknili na šolski hodnik. Nekoliko kasneje, približno 19 minut po tem, ko je strelec vstopil v šolo, je na kraj prišlo več novih policistov s čeladami in neprebojnimi ščiti.

Kljub okrepitvam po uradnih podatkih je bilo v stavbi že vsaj 19 oboroženih policistov, ti še vedno niso posredovali in so čakali na hodniku. Strelec je bil takrat v šolskih prostorih že več kot pol ure. Po poročanju CNN je na številko za klic v sili klicalo več otrok, ujetih v učilnicah. Policijo so prosili za pomoč, poročali pa so tudi o prvih smrtnih žrtvah.

Salvador Ramos ob vstopu v šolsko zgradbo (Austin American-Statesman/via REUTERS)
Salvador Ramos ob vstopu v šolsko zgradbo (Austin American-Statesman/via REUTERS)
Austin American-Statesman/via REUTERS
Austin American-Statesman/via REUTERS
Austin American-Statesman/via REUTERS
Austin American-Statesman (posnetek zaslona)
Austin American-Statesman (posnetek zaslona)

“Še en primer prezrtih želja svojcev umrlih”

Policijska posebna enota za posredovanje v kritičnih razmerah je v šolo v Uvaldeju prispela približno 45 minut za strelcem. Ko je ta ponovno streljal, se je več policistov po hodniku pomaknilo pred učilnico. V prostor so vdrli šele 22 minut kasneje in strelca ubili. Od trenutka, ko je Salvador Ramos vstopil skozi vrata šole v Uvaldeju, do posredovanja policije je minilo 77 minut.

Posnetek je potrdil obtožbe, da je policija ukrepala prepočasi. Do odziva je bil kritičen tudi senator Roland Gutierrez, ki je prst uperil proti teksaškemu uradu za javno varnost. Urad ves čas trdi, da je bil poveljnik enot na terenu Pete Arredondo, policijski načelnik šolskega okrožja Uvalde. Arredondo svojih odločitev javno ni komentiral, je pa za Texas Tribune dejal, da se med posredovanjem ni imel za vodjo operacije.

Nad objavo posnetka strelskega pohoda, v katerem je umrlo 21 ljudi, so svojci žrtev zgroženi. Moti jih predvsem, da je posnetek prišel v javnost, preden so ga predvajali njim. Poudarili so, da je to še en primer, ko so bile njihove želje prezrte, pozvali pa so tudi, naj ljudje posnetka po spletu ne širijo. Nad odločitvijo časopisa Austin American-Statesman, da posnetek objavi, so kritični tudi mnogi zvezni odločevalci, saj menijo, da bližnjim ni treba podoživljati travmatičnega dogodka. Odgovorni so svojcem sicer nameravali obdelano različico posnetka predvajati ta konec tedna, preden bi ga poslali v javnost. Časopis je poleg krajšega objavil tudi uro in pol trajajoč videoposnetek celotnega dogajanja, iz katerega je izrezal le krike žrtev. Preiskava policijskega posredovanja ob strelskem pohodu se bo kljub objavi posnetka nadaljevala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.