Postkoronski turizem: povpraševanja kljub višjim cenam zelo veliko

Slovenija 05. Jun 202214:26 > 14:45 1 komentar
Poletni dopust na Hrvaškem
PROFIMEDIA

V turizmu se letos enotno veselijo poletne sezone, kot se jih spomnimo iz predkoronskih časov. Čeprav so cene turističnih aranžmajev zaradi dvigov cen v celotni verigi letos višje, turistične agencije poročajo o polnih hotelih in letalih ter izjemnem povpraševanju. Po drugi strani so skoraj v celoti zapolnjeni tudi počitniški domovi, v katerih brezplačne počitnice otrokom iz socialno šibkejših družin omogoča Zveza prijateljev mladine Slovenije.

“Ljudje so željni potovanj najbrž celo bolj kot kadarkoli prej,” je opisala Nataša Jeza Kotnik iz turistične agencije Sonček, ki po dveh letih koronskih omejitev, kot mnogi v turizmu, letos spet pričakuje poletno sezono “kot prej”.

“Januar, ki je prejšnja leta veljal za mesec, ko se je za tako imenovane first minute počitnice odločilo največ Slovencev, letos še ni bil primerljiv z letom 2019, a je zanimanje za počitnice vsak mesec naraščalo,” je dejala. V primerjavi z lanskim letom so večje povpraševanje letos zaznali že med prvomajskimi prazniki, zdaj pa so nekatere namestitvene kapacitete v Sloveniji, na Hrvaškem in v Sredozemlju že tako zapolnjene, da nekateri hotelirji v določenih terminih prodajo že zapirajo.

“Ta trenutek lahko samo upamo, da bomo imeli dovolj kapacitet za prodajo na voljo tudi še poleti. Hoteli so že zelo polni, zato tudi večjih last minute popustov ne pričakujemo,” je dejala Jeza Kotnik.

Podobno pravi tudi Nena Kraševec iz turistične agencije Palma. “Če povpraševanje primerjamo z lanskim letom, lahko govorimo o velikem porastu, kajti lani se še vsi spomnimo, da so bila v istem obdobju kot sedaj v ospredju covidne restrikcije. Če pa na drugi strani primerjamo vse skupaj z letom 2019, lahko rečemo, da so povpraševanja in rezervacije že primerljivi z obdobjem pred covidom,” je opisala.

Tudi maja objavljeno poročilo Evropske potovalne komisije (ETC) ugotavlja, da namerava med letošnjim aprilom in septembrom potovati 77 odstotkov Evropejcev. Večina vprašanih je zatrdila, da koronavirus na njihovo potovanje letos ne bo vplival. “Evropski turizem kaže znake odpornosti in verjetno bo leta 2022 še naprej okreval, čeprav počasneje, kot smo pričakovali,” je zapisala ETC.

Kam letos potujemo?

Poleg nam ljubega Jadrana se letos mnogi odpravljajo na obalo Sredozemlja, je dejala Jeza Kotnik iz turistične agencije Sonček. “Iz Ljubljane letijo na primer kar trije čarterji tedensko za Turčijo, poleteti je mogoče na deset grških otokov (s pomočjo trajektov jih je mogoče doseči več kot dvajset), že vso zimo in tako tudi v poletje so letala za Egipt praktično polna, polnimo tudi Kanarske otoke, Baleare, letošnja zanimivost in novost so Azori,” je opisala.

Kot “pravi magnet” je označila Maldive, znova so priljubljeni Karibi, Tajska, Bali in Mavricij. V agenciji opažajo največ zanimanja za hotelske nastanitve, pa tudi apartmaje in mobilne hiške, medtem ko je zanimanja za kampiranje letos nekoliko manj. “Tudi ladje za križarjenje zaradi strožjih ukrepov še niso povsem “nazaj”, vse ostalo pa se je vrnilo na velika vrata, tudi na primer avtobusna in letalska potovanja oziroma vodeni izleti,” je opisala Jeza Kotnik in dejala, da v primerjavi s predkoronskim letom 2019 opaža tudi manj službenih potovanj.

Slovenci najraje na plažo

Slovenci dopust najraje preživljamo na plaži in se sončimo, preživljamo čas z družino ter si ogledujemo naravne znamenitosti (kot so slapovi, jame, jezera in podobno), so pokazali izsledki nedavne Medianine raziskave. Sodelujoči v raziskavi so navedli, da uživajo tudi v raziskovanju Slovenije, kampirajo oziroma hodijo v hribe, obiskujejo parke in vrtove, muzeje in spomenike ter spoznavajo nove ljudi.

Kraševec iz turistične agencije Palma opisuje, da popotniki največ zanimanja izkazujejo za organizirane počitnice s posebnimi letali iz Ljubljane ali z redno linijo, organizirana potovanja po Evropi in destinacije zunaj Evrope, ki imajo ustrezne covidne pogoje za potovanje. V primerjavi z letom 2020 je v ospredju povpraševanje po hotelskih nastanitvah, še posebej je več povpraševanja po hotelih višjih kategorij.

Znova je zelo priljubljena Grčija, pa tudi Turčija, Egipt, Črna gora in Tunizija, še posebej izjemno je zanimanje za počitnice v Španiji. “Hrvaška ostaja prva izbira za vse, ki se odločajo za počitnice z lastnim prevozom, priljubljene so tudi sveže poletne destinacije, kot so Islandija, Skandinavija, Irska, Škotska in baltske dežele.”

Zasedene tudi kapacitete za brezplačno letovanje otrok

Po drugi strani tudi na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ki s humanitarnim programom Pomežik soncu vsako leto na brezplačne počitnice odpelje več tisoč otrok iz socialno šibkejših družin, opažajo velik porast povpraševanja po letovanjih v primerjavi s poletjem 2021.

“Trenutno so že skoraj vse kapacitete, ki jih imajo naše članice v lasti in upravljanju, zasedene. Govorimo o petnajstih počitniških domovih v Sloveniji in na Hrvaškem.” je opisala generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna. Zveza bo na brezplačne počitnice letos odpeljala vsaj 938 otrok iz socialno ogroženih družin, med katerimi bo 135 otrok s posebnimi potrebami in 78 spremljevalcev.

“V letu 2020 in 2021 smo peljali otroke na letovanje, vendar v veliko manjšem obsegu zaradi vseh omejitev (manjše skupine, problemi pri prehodu meje in podobno). Socialna distanca in šolanje na daljavo sta na otrocih pustila posledice, s katerimi se soočajo še danes. Nekateri se zapirajo vase in o tem težko spregovorijo, zato se starši odločajo za letovanja, ki so znana po brezskrbnem druženju. To bo otrokom pomagalo pri preseganju duševnih stisk,” je pojasnila generalna sekretarka zveze Krašna.

Poletni dopust na Hrvaškem
PROFIMEDIA

Koronavirus je svoj prijem na poletno dopustovanje tako res zrahljal, so pa nanj začele še bolj vplivati podražitve. Kraševec iz agencije Palma je potrdila, da so cene turističnih aranžmajev letos višje, vzrok za to pa so višje cene v celotni verigi. Kot smo že poročali, so se zaradi višjih cen energentov v zadnjih treh mesecih letalske vozovnice podražile za trideset odstotkov, cena samega goriva pa se je dvignila do 120 oziroma 150 odstotkov. Mnogi Slovenci so morali tako za počitnice, ki so jih že rezervirali in plačali, doplačati še dodatek za gorivo

Zgovorna je tudi nedavna raziskava Mediane, ki je pokazala, da si dobra četrtina vprašanih Slovencev v zadnjih dvanajstih mesecih ni privoščila niti krajšega oddiha oziroma dopusta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje