Trenutek, ko je v Beogradu začel toniti splav Kartel (VIDEO)

Splav Kartel
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ponoči je v Beogradu potonil priljubljeni splav na reki Savi, na katerem je bila zaradi koncerta množica obiskovalcev. Da bi se rešili, so začeli skakati v vodo in plavati do obale. Gasilci in reševalne službe so evakuirali 114 gostov in jih s čolni prepeljali na varno, približno 30 tudi v urgentni klinični center. Za zdaj še ni znano, zakaj je splav potonil, se je pa tik pred tem po številnih pričevanjih odvil pretep. Dan po dramatičnem dogodku iz reke Save kuka le še streha Kartela.

Beograjska policija je dobrih trideset minut po polnoči prejela obvestila, da je potonil priljubljeni splav Kartel na reki Savi in da so številni obiskovalci v vodi. Na splavu je namreč potekal koncert, ki se ga je udeležilo nekaj sto ljudi.

Točnega števila tistih, ki so bili v času nesreče na splavu, po besedah načelnika urada za izredne razmere Luke Čaušića ni mogoče določiti, bolj podrobne številke pa naj bi bile znane v prihodnjih dneh.

Kot je razvidno s posnetkov, ki so jih obiskovalci objavili na Instagramu, je bil v celoti pod vodo pristop do splava, gostje pa so se v paniki reševali s plavanjem do obale.

Po poročanju N1 Beograd je policija hitro prispela na kraj dogodka, goste splava pa s čolni evakuirala na kopno.

Foto: Instagram/192_rs

Na terenu je bilo 30 gasilcev in reševalcev z 11 vozili, pa tudi pet posebnih ekip za reševanje in delo na vodi, ki je pomagala pri evakuaciji obiskovalcev. Sodelovalo je tudi večje število pripadnikov policije in urada za izredne razmere.

Približno 30 mladih so prepeljali v urgentni klinični center, je poročal N1 Beograd. “Niso bili poškodovani, so pa morali plavati v mrzli vodi in so doživeli velik stres,” so sporočili iz beograjske službe za nujno pomoč.

Po navedbah beograjskega urada za izredne razmere so skupno evakuirali 114 ljudi. “Najpomembneje je, da v tem dogodku ni poškodovanih ali mrtvih,” je po zaključku reševanja dejal Čaušić.

Za zdaj še ni znano, zakaj je splav potonil.

Trenutek, ko je splav začel toniti:

Oglasilo se je tožilstvo

Tožilstvo je pristojni policijski upravi naložilo, da zberejo pričevanja vseh, ki so bili na splavu, ter zberejo materialne dokaze, ki bi lahko pojasnili, zakaj je splav potonil ter kdo je za to kazensko odgovoren. Ko bo to mogoče, bo tožilstvo odredilo tudi potrebne strokovne preglede mostu, podesta in privezov, so še sporočili.

Dan po tem, ko je v Beogradu potonil splav
Dan po tem, ko je v Beogradu potonil splav (Foto: N1 BEOGRAD)

Poleg tega so pristojnim inšpekcijam naložili, da ugotovijo, ali ima omenjeni splav vsa potrebna dovoljenja in ali je bilo na splavu v času dogodka preveč ljudi. Ugotoviti je namreč treba, ali obstaja sum kaznivega dejanja s strani oseb, ki so bili v času nesreče lastniki oziroma najemniki objekta.

Prav tako policiste čaka še ugotavljanje identitete oseb, ki naj bi sodelovale v pretepu, ki se je zgodil tik pred potopitvijo splava.

Eden od mladeničev, ki je bil sinoči na tem splavu, je za portal nova.rs. povedal, da so varnostniki v nekem trenutku zvečer začeli izganjati goste. Nato se je po pričevanju začel prepir in spopad z varnostniki, zato so ljudje začeli bežati. Nastala je gneča na mostu, ki povezuje splav in promenado, splav pa je potonil.

Na zadnji novoletni zabavi potonil “Freestyler”

Dogodek ni edini tovrstni v zadnjem letu. Lani je med novoletno zabavo namreč potonil splav Freestyler. Beograjska policija je v začetku leta zaradi nesreče pridržala tri ljudi.

Po poročanju srbskih medijev so zaradi suma ogrožanja splošne varnosti takrat pridržali menedžerja in direktorja kluba ter lastnika splava, grškega državljana. Klub Freestyler je bil namreč registriran za 220 ljudi, na splavu pa jih je bilo na novoletno noč po neuradnih informacijah najmanj 400.