Po uničujočem potresu so oblasti v Turčiji aretirale že več kot 200 ljudi

Svet 03. Mar 202309:52 > 18:24 1 komentar
potres v turčiji
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Zaradi uničujočega potresa so turške oblasti doslej sprožile preiskavo proti 768 osumljencem, aretirali so že 237 ljudi. Še naprej se nadaljuje zbiranje pomoči za prizadeti Turčijo in Sirijo, tudi v Sloveniji. Med drugim je Slovenska karitas do danes zbrala 573.345 evrov za pomoč prizadetim ob potresu v Turčiji in Siriji.

V Turčiji so v povezavi z uničujočim potresom in njegovimi posledicami doslej sprožili preiskavo proti 768 osumljencem in aretirali 237 ljudi, je danes poročala turška tiskovna agencija Anadolu. Med osumljenimi so predvsem gradbena podjetja in tudi župan močno poškodovanega okrožja Nurdagi v pokrajini Gaziantep, kjer je bilo žarišče potresa.

Po poročanju Anadolu je bil župan okrožja Nurdagi, Ökkes Kavak, pred dnevi aretiran v okviru preiskave v povezavi z gradnjo dveh stavb, ki sta bili uničeni v potresu.

Po podatkih vlade v Ankari je potres, ki je v začetku februarja prizadel jugovzhod Turčije in tudi dele sosednje Sirije, v Turčiji uničil več kot 200.000 zgradb, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki ob tem spomni, da v državi že več kot 20 let veljajo strogi gradbeni predpisi glede potresne varnosti.

Vendar pa je eden od razlogov za veliko uničenje ta, da se teh predpisov niso držali in so jih zaobšli z gradnjo na črno ter korupcijo. Po podatkih turške zbornice arhitektov je bila približno polovica porušenih stavb zgrajenih po letu 2001.

Kritiki oblastem tudi očitajo, da preiskave na politični ravni praktično niso imele posledic in da nihče ni bil ob položaj, še poroča dpa.

V potresu z magnitudo 7,8, ki je 6. februarja stresel tla, je v Turčiji umrlo več kot 45.000 ljudi, v sosednji Siriji pa skoraj 6000. Na tisoče ljudi je bilo poškodovanih.

Predstavniki pristojnih turških zdravstvenih oblasti medtem opozarjajo na povečan pojav uši in garij na prizadetih območjih. Poleg tega primanjkuje potrebnih zdravil, je za agencijo dpa danes povedal Vedat Bulut iz turškega zdravniškega združenja TTB. Ljudje s tega območja poročajo o slabih higienskih razmerah, med drugim o pomanjkanju stranišč.

Združenje TTB je tudi pozvalo k takojšnji sanaciji kanalizacije. Odpadne vode spuščajo neposredno v okolje, kar bi lahko spodbudilo razvoj nalezljivih bolezni, so opozorili.

Preberite še: Pomoč: Američani darovali svečane obleke, Slovenci vestno upoštevali navodila

Do mnogih krajev še ni prišla nobena pomoč

Poleg hrane, higienskih pripomočkov in drugih osnovnih potrebščin ljudje na prizadetih območjih najbolj potrebujejo ustrezno zatočišče in ogrevanje, saj številni še vedno spijo na prostem v mrazu in snegu, ali pa v prenatrpanih šotorih, sporočajo iz humanitarne organizacije.

“Ponesrečenci potrebujejo tudi medicinsko pomoč. V Siriji se je začela širiti tudi kolera. Do mnogih krajev še ni prišla nobena pomoč,” poudarjajo pri Slovenski karitas.

Sodelavci mreže Karitas v obeh državah ponesrečencem nudijo varna zatočišča s šotori in z nastanitvami v cerkvenih ustanovah, delijo tople obroke, pakete s hrano, higienskimi potrebščinami, odeje in oblačila, nudijo psihosocialno pomoč in omogočajo izobraževanje otrok.

Slovenski misijonar in nadškof v Izmirju v Turčiji Martin Kmetec, ki je ta teden obiskal v potresu prizadeto Antakyo na skrajnem jugu Turčije, je dejal, da mnogi ljudje še vedno potrebujejo osnovne stvari, hrano, higienske potrebščine in zasilna bivališča.

“Kar je hudo je, da je ogromno ljudi, ki so izgubili življenje, še vedno pod ruševinami. Situacija je težka, žalostna. Trenutno z osnovno pomočjo v sodelovanju z mednarodno Karitas največ pomagamo v Iskenderunu. Ljudem pa bo treba pomagati tudi dolgoročno, ker so ostali brez vsega,” je še povedal za Slovensko karitas.

Slovenska karitas preko Caritas Internationalis nadaljuje zbiranje sredstev. Slovenska karitas je za pomoč prizadetim v Siriji in Turčiji združila tudi moči s Slovenskim konzularnim zborom v akciji Pomagajmo pretresenim. Možnost darovanja je še naprej preko SMS KARITAS5 in KARITAS10 na 1919 ter TRR Slovenske karitas.

Preberite še: Čudež v Turčiji: po treh tednih iz ruševin rešili psa Aleksa (VIDEO)

V potresu, ki je jug Turčije in sosednjo Sirijo stresel 6. februarja, je v Turčiji umrlo več kot 45.000 ljudi, v sosednji Siriji pa okoli 6.000. Popolnoma uničenih je bilo več sto tisoč stavb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje