Potresu na Krku sledilo več kot 20 popotresnih sunkov

Svet 17. Feb 202311:19 0 komentarjev
KRK
PROFIMEDIA

Četrtkovemu potresu na hrvaškem otoku Krk je do danes sledilo več kot dvajset popotresnih sunkov. Večje škode sicer ni bilo, so pa pristojni odpovedali pouk na večini tamkajšnjih osnovnih šol.

Potem ko je otok Krk v četrtek dopoldne stresel potres z magnitudo 4,8, mu je do danes sledilo več kot 20 popotresnih sunkov. Spomnimo, da so dva potresa v četrtek popoldan začutili tudi prebivalci okolice Tolmina.

Večje gmotne škode tresenje tal ni povzročilo, so pa iz previdnosti na Krku odpovedali pouk na večini tamkajšnjih osnovnih šol.

“Potresu ob 10.47 je sledil niz šibkejših potresov, od katerih je bil najmočnejši z lokalno magnitudo 2,7, zgodil pa se je ob 10.53. Sledili so še trije potresi z magnitudami med 2,0 in 3,0 ter 20 potresov z magnitudami 1,0 in 2,0,” so sporočili seizmologi in geologi z zagrebške fakultete za naravoslovje in matematiko.

Preberite še: Na Hrvaškem potres, čutili smo ga tudi v Sloveniji

Poudarili so, da je takšna dejavnost po potresu pričakovana in običajna in da je v naslednjih tednih in celo mesecih mogoče pričakovati povečano seizmološko dejavnost v okolici žarišča potresa.

Žarišče potresa je bilo 37 kilometrov jugovzhodno od Reke in štiri kilometre od Krka na globini deset kilometrov pod površjem. O močnem tresenju tal so poročali zlasti prebivalci Krka in okolice, potres pa so čutili vse do Zagreba in Karlovca ter tudi v Sloveniji ter nekaterih delih Bosne in Hercegovine, Italije in Avstrije, kot smo poročali.

Preberite še: Slovenski seizmolog: Prelomnica poteka od Ilirske Bistrice do Krka

Potres sicer ni povzročil večje škode in drugih posledic, kar je v izjavi za javnost že v četrtek potrdil hrvaški premier Andrej Plenković.

Kot smo poročali, okolica Slovenije in tudi območje naše države veljajo za zmerno potresno aktivna območja. “Od Ilirske Bistrice do otoka Krk poteka prelomnica. Vendar je nekoliko severneje še ena prelomnica. Ne ve se, kateri prelomnici pripada ta potres,” je v oddaji N1 STUDIO povedal seizmolog z agencije za okolje Miha Lanjšček. Okolica Ilirske Bistrice sicer spada med bolj potresno aktivna območja v Sloveniji, vendar ne najaktivnejša.

Celotno oddajo s slovenskim seizmologom si lahko pogledate spodaj in v prispevku: Se potresna aktivnost povečuje tudi na območju Slovenije?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!