Poziv: ne nameščajte Ukrajink pri samskih moških

Svet 13. Apr 202212:46 > 13:22 0 komentarjev
BEGUNCI
Hannah McKay/REUTERS

Združeno kraljestvo je pred mesecem dni vzpostavilo shemo za pomoč ukrajinskim beguncem. Namestitev jim nudijo britanska gospodinjstva, ki jim to v zameno plačajo dobrih 400 evrov. A zdaj so se pojavila opozorila o možnosti zlorab. Združeni narodi so britansko vlado pozvali, naj Ukrajink ne nameščajo pri samskih Britancih. Skrbi jih namreč, da bi begunke lahko bile žrtve spolnega izkoriščanja.

Združeno kraljestvo je za pomoč ukrajinskim beguncem vzpostavilo shemo super sponzorjev. Begunce – večinoma gre za ženske in otroke, saj je moškim med 18. in 60. letom odhod iz države prepovedan – nameščajo v britanskih gospodinjstvih. Tistim, ki beguncem svoja vrata odprejo vsaj za pol leta, pa v zameno plačajo 350 funtov oziroma dobrih 400 evrov. O tem projektu smo podrobneje poročali v prispevku Združeno kraljestvo za namestitev beguncev ponuja dobrih 400 evrov.

A tudi iz Združenega kraljestva prihajajo opozorila o možnostih zlorab. Združeni narodi so vlado pozvali, naj prepreči nameščanje Ukrajink, ki iščejo zatočišče pred vojno in so v državo prispele same, pri samskih Britancih. Skrbi jih namreč, da bi begunke lahko bile žrtve spolnega izkoriščanja.

Po trditvah, da plenilski moški uporabljajo shemo in iščejo ranljive Ukrajinke, je Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) za Guardian povedal, da bi lahko uvedli primernejši postopek ter ženske in ženske z otroki namestili pri družinah ter parih. Predlog sledi poročilom, da ukrajinskim beguncem, večinoma ženskam, v Združenem kraljestvu grozi spolno izkoriščanje.

Begunci in gostitelji se morajo povezati sami, zato se na desettisoče ljudi zateka k nereguliranim skupinam na družbenih omrežjih. Storitev iskanja primernega gostitelja sicer nudi dobrodelna organizacija Reset, kar je podprla tudi vlada. A so to storitev vzpostavili šele pred tednom dni. Begunci, ki se želijo preseliti v Združeno kraljestvo, pa morajo imeti gostitelja izbranega, preden zaprosijo za vizum.

“Tinder za trgovce z ljudmi”

Shema potrebuje ustrezne zaščitne ukrepe in preverjanje, da ni izkoriščanja, je v izjavi poudaril UNHCR. Nujna pa je tudi ustrezna podpora gostiteljem. Verjamejo, da je mogoče uvesti ustreznejši postopek iskanja gostitelja. Predlagajo, da se ženske in ženske z otroki poveže s pari ter družinami. “Iskanje gostitelja, ki poteka brez ustreznega nadzora, lahko poveča tveganje, s katerim se spoprijemajo ženske,” so sporočili. Poudarili so, da se begunke že spopadajo s travmami zaradi razseljenosti, ločitve družin in nasilja. Ob tem je UNHCR poudaril, da je treba izobraziti in usposobiti tudi gostitelje, piše Guardian.

BEGUNCI
Leonhard Foeger/REUTERS

Vodilne humanitarne organizacije, ki se ukvarjajo z begunci, so v pismu pristojnemu ministru Michaelu Govu izrazile zaskrbljenost. Louise Calvey iz organizacije Refugee Action je povedala, da obstaja nevarnost, da shema postane “Tinder za trgovce z ljudmi”.

“Imam veliko posteljo. Lahko bi spala skupaj”

Med begunci, ki zatočišče iščejo v Združenem kraljestvu, je tudi 32-letnica iz Bahmuta. Ko je objavila, da išče primernega gostitelja, ji je prek Facebooka več moških poslalo sugestivna sporočila. “Z mano je kontaktiral starejši moški iz Londona. Rekel je, da si bom z njim morala deliti spalnico, in me vprašal, ali mi je to v redu,” je povedala.

Novinarka The Sunday Times se je v največji Facebookovi skupini za iskanje gostiteljev predstavila kot 22-letnica iz Kijeva. Nekateri moški so lagali, da imajo v enosobnih domovih več spalnic, drugi pa je predlagal deljenje postelje: “Imam veliko posteljo. Lahko bi spala skupaj.” Spet tretji je v glasovnem sporočilu povedal: “Pripravljen sem vam pomagati in morda mi lahko pomagate tudi vi.”

Vlada: pristojni v nepremičnini gostiteljev opravijo vsaj en osebni obisk

Britanska vlada je v odzivu na navedbe opozorila, da shema ima zaščitne ukrepe. Tako preverijo preteklost vseh gostiteljev, preverjanje opravijo notranje ministrstvo in lokalne oblasti. Pristojni bodo v nepremičnini sponzorjev opravili vsaj en osebni obisk, poroča Guardian. Po prihodu gostov pa so dolžni skrbeti za njihovo varnost in zdravje. Pri tem sodelujejo tudi z dobrodelnimi organizacijami in sofinancirajo storitve iskanja gostiteljev ter beguncev.

Tudi pri nas so se pojavila opozorila o možnostih zlorab begunk. V Logatcu tako na primer visijo plakati, ki v ruščini vabijo dekleta, naj postanejo manekenke. Nevladne organizacije so s poskusom zlorabe seznanile policijo, begunke pa ozaveščajo o trgovini z ljudmi in možnostih, kako se zaščititi. V nastanitvenem centru v Logatcu biva približno 300 žensk in otrok iz Ukrajine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!