Prebivalci Frankfurta na referendumu odstavili kontroverznega župana

Svet 07. Nov 202210:27 1 komentar
Župan Frankfurta Peter Feldmann
PROFIMEDIA

Prebivalci Frankfurta so na nedeljskem referendumu izglasovali odstavitev kontroverznega župana Petra Feldmanna, ki mu trenutno sodijo zaradi suma korupcije. Dokončni izid glasovanja naj bi bil znan v petek, ko bo župan tudi uradno odstopil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Frankfurtčanom je, kot kaže, prek referenduma uspelo odstaviti župana Petra Feldmanna. Po preštetju skoraj vseh glasov je namreč več kot 95 odstotkov volilcev glasovalo za njegovo odstavitev. Hkrati je njegovo odstavitev podprlo vsaj 30 odstotkov vseh volilnih upravičencev, s čimer je bil izpolnjen pogoj za veljavnost referenduma.

64-letni politik nemških socialdemokratov (SPD) je že več mesecev deležen kritik. Skoraj vse stranke v frankfurtski mestni hiši so zahtevale njegov odstop, celo SPD. Ker pa mestni svetniki o odstopu niso dosegli konsenza, so o županovi usodi morali odločati meščani.

Feldmann trenutno sedi na zatožni klopi frankfurtskega deželnega sodišča zaradi suma korupcije.

Poleg tega je v javnosti večkrat sprožil ogorčenje, med drugim, ko je v mestni hiši Römer iz rok kapetana nogometne ekipe Eintracht iztrgal evropski pokal (na spodnjem posnetku po 2. minuti). Vodstvo Eintrachta ga je nato razglasilo za persono non grato na svojem stadionu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje