Pred nadaljevanjem pogajanj v Beogradu protest proti sporazumu s Kosovom

Svet 17. Mar 202321:00 0 komentarjev
protest,beograd, kosovo
N1

V srbski prestolnici je potekal protestni shod nasprotnikov sporazuma o normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo. Protestniki so zahtevali zavrnitev sporazuma ter odstop predsednika Aleksandra Vučića. Ta se bo v soboto v Severni Makedoniji znova sešel s predstavniki EU in kosovskim premierjem Albinom Kurtijem in razpravljal o sporazumu, zaradi katerega je v domovini pod vse večjim pritiskom.

V Beogradu potekajo protesti proti sporazumu o poti k normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo. Protest so v središču mesta organizirale opozicijske stranke Dveri, Nova DSS in Zavetniki, ki spadajo na desni pol političnega prostora. Protest v središču srbske prestolnice poteka mirno, govorci pa so med dogodkom oblasti večkrat obtožili, da so udeležencem namerno oteževali pot do Beograda, poroča N1 Beograd.

Na shodu se je zbralo kar veliko število ljudi, ki so s seboj prinesli srbske zastave in transparente. Na njih so bile zapisane že dobro znane parole kot so “Kosovo je srce Srbije” in “Ne damo svetinje”. Kot še poroča srbski N1, zbrani tudi skandirajo žaljivke na račun predsednika Aleksandra Vučića.

Protestniki zahtevajo zavrnitev evropskega načrta o normalizaciji odnosov s Kosovom, odstop predsednika Vučića in razpis predčasnih volitev.

Protesti se odvija dan pred srečanjem srbskega predsednika Vučića in kosovskega premierja Albina Kurtija s predstavniki EU v Ohridu, kjer bodo nadaljevali pogovore o sporazumu o normalizaciji odnosov med državama.

Vučić in Kurti bosta v soboto v Severni Makedoniji v okviru dialoga, ki ga vodi EU, nadaljevala pogovore o izvajanju sporazuma. Predstavniki EU in ZDA so pred srečanjem s pozivi k dogovoru povečevali pritisk na obe strani, a podpisa v Ohridu ne pričakujejo. Da v Severni Makedoniji ne bo podpisal ničesar, je na današnjem mitingu izjavil tudi Vučić.

protest,beograd, kosovo protest,beograd, kosovo
N1
protest,beograd, kosovo protest,beograd, kosovo
N1
protest,beograd, kosovo protest,beograd, kosovo
N1
protest,beograd, kosovo protest,beograd, kosovo
N1

Pogovore bosta vodila visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak.

Sporazum med drugim določa medsebojno priznavanje dokumentov in nacionalnih simbolov ter da Srbija ne bo nasprotovala sprejemu Kosova v mednarodne organizacije. Določa tudi, da bodo državi vodila načela v ustanovni listini Združenih narodov. Pri tem izpostavlja suvereno enakost držav, spoštovanje neodvisnosti, avtonomije in ozemeljske celovitosti ter pravico do samoodločbe. Izpostavlja tudi obvezo uresničitve že sklenjenih dogovorov v okviru dialoga.

Vučić se zaradi podpore sporazuma sooča s pritiski in protesti doma, ker da pomeni dejansko priznanje Kosova. To odločno zanika in vztraja pri vzpostavitvi že prej dogovorjene skupnosti srbskih občin na Kosovu, ki ji Priština nasprotuje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!