Predsednica iz Skopja še v Beograd. Kaj pričakovati od srečanja z Vučićem?

Svet 14. Jun 202318:49 > 15. Jun 2023 06:57 7 komentarjev
Aleksandar Vučić, Nataša Pirc Musar
Foto: N1/PROFIMEDIA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se bo danes v Beogradu sestala s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tudi zato, ker se bosta slovenska predsednica in srbski predsednik sestala v času ponovno visokih napetosti na severu Kosova, v katere sta globoko vpletena Priština in Beograd, predsednikoma tem za pogovor skoraj gotovo ne bo zmanjkalo …

Obisk predsednice republike Nataše Pirc Musar odmeva v severnomakedonskih medijih, srbski pa so medtem v pripravljenosti – slovenska predsednica bo namreč iz Skopja, kamor je pripotovala včeraj, danes odpotovala v Beograd, kjer se bo danes sestala s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsednica republike bo, kot smo že pisali, s srbskim kolegom Vučićem med drugim razpravljala o odnosih med Slovenijo in Srbijo ter o razmerah na Zahodnem Balkanu, kjer so vse oči znova uprte v napete odnose med Beogradom in Prištino. Po naših neuradnih informacijah je pričakovati, da naj bi predsednica na današnjem srečanju Vučića pozvala k spoštovanju že sprejetih dogovorov, pri čemer naj bi poudarila pomen reševanja vprašanja v sklopu prizadevanj Evropske unije, ki jih vodi posebni odposlanec Miroslav Lajčak.

Spomnimo, minuli teden je Lajčak skupaj s posebnim odposlancem ZDA Gabrielom Escobarjem Srbiji in Kosovu predstavil tri zahteve mednarodne skupnosti. To so umiritev razmer, ponovna izvedba lokalnih volitev v štirih občinah z večinsko srbskim prebivalstvom na severu Kosova ter vrnitev k dialogu za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino pod okriljem EU.

Nataša Pirc Musar in Stevo Pendarovski
Nataša Pirc Musar in Stevo Pendarovski (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska unija je po besedah Petra Stana, tiskovnega predstavnika visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella, pripravila ukrepe proti oblastem v Prištini, saj da niso naredile dovolj za umiritev napetosti, navaja STA. To po njegovih besedah niso sankcije, ampak začasni ukrepi na področju financ in politike, ki vključujejo tudi prekinitev političnih stikov na visoki ravni.

Pirc Musar naj bi, kot smo pred dnevi izvedeli neuradno, z Vučićem prav tako načela pogovor o vsakoletnem vrhu Brdo–Brioni, saj o njem ni govorila le še s srbskim predsednikom.

Vrh Brdo-Brioni je bila tudi ena od tem pogovorov, ki jih je predsednica republike v torek opravila v Skopju. Letošnje srečanje voditeljev držav Zahodnega Balkana naj bi namreč septembra potekalo v Severni Makedoniji, voditelji pa bi se lahko pogovarjali o mladih in podnebnih spremembah. Da bi bili pogovori o napetostih, kot je ponovno zelo zaostreni spor med Beogradom in Prištino, lahko uspešni, si je namreč težko predstavljati.

Kakšno sporočilo je Pirc Musar prenesla v Skopje?

Predsednico Pirc Musar je v Skopju v torek sprejel predsednik Stevo Pendarovski, srečala pa se je tudi s premierjem Dimitrom Kovačevskim in predsednikom sobranja Talatom Xhaferijem.

Med obiskom v Severni Makedoniji je predsednica v prvi vrsti izrekla besede podpore Severni Makedoniji na njeni evropski poti – ponovila je torej sporočilo, ki ga je, kot je povedala v svojem nagovoru v sobranju, v Skopje že pred dvajsetimi leti takratnemu predsedniku Borisu Trajkovskemu prenesel pokojni predsednik republike Janez Drnovšek. Kot je spomnila predsednica, je takrat dejal: “Računate lahko na Slovenijo, na našo pomoč in podporo, da nekoč postanete del Evropske unije. Verjamem v evropsko prihodnost Makedonije.”

“Močno si želim, da bi nove generacije Makedoncev živele v EU. Želela bi si, da bi šlo hitreje in da bi se EU širila brez večletnih zastojev. Čas, da prestavimo v višjo prestavo, je pravi. Tako v Skopju kot v Bruslju kot v vseh prestolnicah držav EU. Pot, ki jo je do sedaj prehodila Severna Makedonija, je pomembna in je velika,” pa je v torek po pogovorih s Pendarovskim poudarila predsednica Pirc Musar, so zapisali na spletni strani njenega urada.

Predsednica Pirc Musar je predstavnike severnomakedonskih oblasti v luči tega pozvala, naj čim prej sprejmejo zahtevane reforme ustave – vpis bolgarske manjšine –, ki so predpogoj za začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo oziroma odpravo bolgarske blokade. Čas za to, da Severna Makedonija naredi korak naprej proti Uniji, je namreč ključen, saj je proces širitve Evropske unije še posebej aktualen, odkar je status države kandidatke lani dobila Ukrajina.

A nič ne kaže, da bi se ustavne spremembe, ki jih v zameno za odpravo blokade zahtevajo Bolgari, lahko zgodile v kratkem: vladajoči koaliciji, ki jo vodi socialdemokratska stranka premierja Kovačevskega, še ni uspelo zbrati zadostne (dvotretjinske) podpore v 120-članskem parlamentu. V prvi vrsti je problem to, da predlogom reform nasprotujejo v največji opozicijski stranki, nacionalistični VMRO-DPMNE, kjer ne skrivajo ambicij, da si želijo v prihodnje voditi Severno Makedonijo. “/…/ Ne bomo sprejeli ustavnih sprememb ali ukazov bolgarske strani. Ne bomo dovolili, da se tepta volja ljudi, kot to počne vlada. Ne bom dovolil, da se skruni našo identiteto. Severna Makedonija ni na prodaj,” je pred dnevi po navedbah Euractiva dejal vodja VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje