Predsednik Evropskega sveta Michel: Civiliste je treba vedno in povsod zaščititi

Svet 26. Okt 202315:53 2 komentarja
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel. (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes poudaril potrebo po zaščiti civilnega prebivalstva na območju Gaze. "Civiliste je treba vedno in povsod zaščititi," je dejal pred začetkom dvodnevnega zasedanja voditeljev članic EU v Bruslju. Dogajanje na Bližnjem vzhodu po zaostritvi spopadov med Izraelom in Hamasom bo ena glavnih tem vrha EU.

Na zasedanju voditeljev sedemindvajseterice, med katerimi je tudi slovenski premier Robert Golob, bodo med drugim govorili o tem, kako zagotoviti humanitarni dostop do Gaze, potem ko je Izrael po napadih palestinskega oboroženega gibanja Hamas uvedel popolno blokado območja in ni dovolil oskrbe te enklave z vodo, hrano, elektriko in gorivom. Medtem je v Gazo minuli konec tedna v omejenem obsegu vendarle začela prihajati mednarodna humanitarna pomoč.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ponovno izrazil podporo EU Izraelu do samoobrambe v skladu z mednarodnim pravom ter ostro obsodil teroristične napade Hamasa na izraelsko ozemlje 7. oktobra. Pri tem je po njegovem pomembno, da je EU enotna in da brani evropska načela in vrednote.

Pričakovati je, da se bo na vrhu razprava vrtela predvsem o tem, ali naj EU pozove k humanitarni prekinitvi spopadov med Izraelom in Hamasom. Med članicami EU so razhajanja glede tega vprašanja. Nekatere članice, med njimi Nemčija, nasprotujejo temu, da bi se EU pridružila takim pozivom, medtem ko druge, denimo Španija in Irska, to zagovarjajo.

Voditelji glede na zadnji osnutek sklepov vrha, ki ga je pridobila tudi STA, pozivajo k “humanitarnim koridorjem in premorom” za dostavo humanitarne pomoči ljudem v oblegani palestinski enklavi.

Španski premier Pedro Sanchez se je ob prihodu na vrh EU zavzel za prekinitev ognja za območje Gaze. Kot je dejal, si želi prekinitve ognja, če za to ni pogojev, pa “vsaj humanitarni premor”, da bi omogočili dostop za vso humanitarno pomoč, ki jo Palestinci v Gazi potrebujejo. Po prepričanju nizozemskega premierja Marka Rutteja pa je ključno, da boj Izraela proti Hamasu ne gre na račun Palestincev v Gazi. Rutte je Izrael pozval, naj prevzame odgovornost za humanitarni dostop za Gazo in za dolgoročno stabilnost.

Madžarski premier Viktor Orban.
Madžarski premier Viktor Orban. (Foto: PROFIMEDIA)

Madžarski premier Viktor Orban je priznal, da so mnenja članic glede bližnjevzhodnega konflikta različna, Madžarska pa da podpira pravico Izraela, da se brani. Z vidika EU in Madžarske sta po njegovem pomembni državi Izrael in Egipt. To regijo je treba stabilizirati, sicer bodo migracijski tokovi prišli v Evropo, je opozoril.

Po Orbanovem mnenju obstaja “jasna povezava med terorističnimi dejanji in migracijami”. “Tisti, ki podpirajo migracije, podpirajo tudi terorizem,” je dejal po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI. Madžarska nasprotuje terorizmu, zato nasprotuje tudi migracijam, je še dodal.

Tudi po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je spričo številnih izzivov za EU, med katerimi je omenila bližnjevzhodni konflikt, migracije in rusko agresijo proti Ukrajini, pomembno, da se unija odzove enotno in odločno. Vendar pa to po njenih besedah zahteva ustrezno financiranje, zato je Evropska komisija predlagala revizijo večletnega finančnega okvirja 2021-2027, o čemer bodo razpravljali tudi na tokratnem vrhu.

Dogajanje na Bližnjem vhodu v živo spremljamo v novici Palestinski zunanji minister o izraelskih napadih: To je vojno maščevanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje