Predstavnik EU Borrell pozval Iran, naj Rusiji preneha dobavljati orožje

Svet 04. Nov 202211:36 4 komentarji
Josep Borrell
Piroschka van de Wouw/REUTERS

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je pozval Iran, naj preneha z dobavo orožja Rusiji. Čeprav Teheran zatrjuje, da tega ne počne, Borrell poudarja, da so ukrajinske oblasti predložile dokaze, da Rusija uporablja brezpilotna letala, izdelana v Iranu.

Josep Borrell, visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije (EU), je predstavnike Irana pozval, naj prenehajo dobavljati orožje Rusiji. Iran sicer zatrjuje, da tega ne počne, Borell pa poudarja, da so ukrajinske oblasti že predložile dokaze o ruski uporabi brezpilotnih letal iranske izdelave. Iran bi sicer po opozorilih ZDA poleg bojnih brezpilotnih letal Moskvi lahko dobavljal tudi drugo orožje, na primer rakete zemlja-zemlja, je nedavno dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby.

Borrell je obsodil tudi nasilno ravnanje iranskih varnostnih organov na protestih, ki v državi potekajo že od 16. septembra, ko je 22-letna Kurdinja Mahsa Amini umrla v policijskem pridržanju. Hkrati je poudaril, da bo še naprej podpiral protestnike, zlasti pogumne ženske.

Podobno je dejala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je prav tako ostro kritizirala Teheran zaradi kršenja človekovih pravic. V luči nasilnih protestov pa je nemška vlada v četrtek vse svoje državljane pozvala, naj zapustijo Iran.

Ministri držav članic G7 so se na dvodnevnem zasedanju, ki se je začelo v četrtek, že zavezali k pomoči Ukrajini pri oskrbi s hrano. Razpravljali pa bodo tudi o ostalih možni pomoči Ukrajini, ki vključuje finančno in vojaško pomoč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje