Premier Golob: Slovenija dosegla enega največjih uspehov v diplomaciji

Slovenija 06. Jun 202318:01 8 komentarjev
Robert Golob
Jure Makovec/BOBO

Premier Robert Golob je izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN označil za "enega največjih uspehov v mednarodni diplomaciji".

“Danes je Slovenija v New Yorku dosegla enega svojih največjih uspehov v mednarodni diplomaciji. Gre za rezultat celoletnega trdega dela ekipe, v kateri so sodelovali vsi najvišji predstavniki naše države, zato bi se rad še posebej zahvalil tako predsednici Nataši Pirc Musar, zunanji ministrici Tanji Fajon kot tudi množici vseh sodelavk in sodelavcev v diplomatskih službah, ki so res garali in pripomogli k temu, da smo ta uspeh lahko dosegli,” je po izvolitvi Slovenije v Varnostni svet ZN sporočil predsednik vlade Robert Golob.

Ob tem je Golob opozoril, da se “pravo delo šele začenja”. Napovedal je, da bo Slovenija “kot majhna, a samozavestna članica Varnostnega sveta, lahko pomembno prispevala na področjih, kjer včasih veliki obnemorejo”, pri čemer je izpostavil njeno povezovalno vlogo.

“Lahko bomo dejansko vplivali na svetovne politike in verjamem, da bomo znali prisluhniti tudi malim članicam pri tistih izzivih, ki jih najbolj tarejo.” Po njegovih besedah se bo Slovenija v Varnostnem svetu ZN zavzela za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti ter za to, da bodo podnebne spremembe “točka na glavni agendi Združenih narodov”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.