Premierka le 44 dni, a ima pravico do 132 tisoč evrov letnega nadomestila

Svet 21. Okt 202210:52
Liz Truss
Toby Melville/REUTERS

Tudi Liz Truss, ki je z mesta predsednice britanske vlade odstopila v četrtek, bo kljub najkrajšemu mandatu v zgodovini države upravičena do letnega dodatka za bivše premierje. Novica, da bo do smrti letno prejemala okoli 132 tisoč evrov dodatka za stroške, ki nastanejo zaradi "posebnega položaja v javnem življenju", je bila deležna številnih kritik s strani sindikatov.

Britanska premierka v odstopu Liz Truss bo, čeprav je na položaju obstala le 44 dni, upravičena do posebnega doživljenjskega dodatka za nekdanje premierje. Ti so namreč po posebnem zakonu upravičeni do letnega dodatka v višini 115.000 funtov, kar danes znese okoli 132 tisoč evrov. Dodatek so na Otoku uvedli po odstopu Margaret Thatcher z namenom, da pomaga bivšim predsednikom vlad, ki so še vedno aktivni v javnem življenju, piše Guardian.

Odločitev, da bo dodatek prejela tudi Truss, premierka z najkrajšim stažem v zgodovini države, je v Združenem kraljestvu, ki ga pesti splošna draginja, naletela na plaz kritik. Kot so dejali v sindikatu javnih uslužbencev, je absurdno, da bo lahko “Truss mirno odkorakala s 115 tisoč funti bonusa v času, ko mora vsak peti javni uslužbenec po hrano v javne kuhinje”, poroča Guardian.

Zakon sicer določa, da se denar, ki ga prejmejo nekdanji premierji, lahko porabi le za pisarniške in druge stroške, ki nastanejo zaradi “posebnega položaja v javnem življenju”. Zakon torej prepoveduje porabljanje denarja za zasebne potrebe ter za delovanje v parlamentu.

Ni pa nujno, da nekdanji predsednik vlade unovči ves letni dodatek. Po podatkih Guardiana sta med letoma 2020 in 2021 od vseh še živečih nekdanjih premierjev celoten dodatek izkoristila John Major in Tony Blair. V istem obdobju je Gordon Brown porabil 114.712 funtov (130.880 evrov), David Cameron 113.423 funtov (129.410 evrov), Theresa May pa je unovčila 57.832 funtov (65.983 evrov).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.