Presenečenje v Benetkah: glavni kanal se je čez noč obarval zeleno

Svet 28. Maj 202317:37
Zeleni Canal Grande
PROFIMEDIA

Benečane je zjutraj pričakalo presenečenje. Njihov osrednji mestni kanal se je obarval v svetlo zeleno barvo, kar je sprožilo preiskavo. V kanal naj bi nekdo zlil barvo za sledenje, ki ljudem ni nevarna, policisti pa preiskujejo morebitno vpletenost okoljskih aktivistov.

Odsek beneškega Velikega kanala se je obarval v svetlo zeleno barvo, zaradi česar je policija sprožila preiskavo. Prišlo je do ugibanj, da gre za podvig okoljevarstvenih aktivistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nenavadno barvo vode v kanalu so prvi opazili lokalni prebivalci, je na Twitterju sporočil predsednik dežele Veneto Luca Zaia. “Sklican je nujni sestanek s policijo, da bi raziskali izvor tekočine,” je dodal.

Italijanska gasilska služba je sporočila, da pomaga regionalni agenciji za varstvo okolja pri odvzemu vzorcev za analizo. Po poročanju italijanske televizije Rai, naj bi bila v vodi barva za sledenje, ki jo raziskovalci zlijejo v ponikalnice in druge vodotoke, da tako lažje določijo njihove poti. Gasilci naj bi že zagotovili, da barva ne ogroža zdravja ljudi.

Zeleni Canal Grande Zeleni Canal Grande
PROFIMEDIA
Zeleni Canal Grande Zeleni Canal Grande
PROFIMEDIA
Zeleni Canal Grande Zeleni Canal Grande
PROFIMEDIA
Zeleni Canal Grande Zeleni Canal Grande
PROFIMEDIA
Zeleni Canal Grande Zeleni Canal Grande
PROFIMEDIA

Policija je v preiskavi preverjala, ali bi lahko bila zelena barva v kanalu posledica kakšne akcije okoljskih aktivistov. Ti so prav pred tednom dni v rimsko Fontano di Trevi zlili črno barvo in opozarjali na prepočasno reševanje okoljske krize. Kasneje so s policije sporočili, da povezave z aktivisti ni.

To ni prvič, da se je beneški Canal Grande obarval v svetlo zeleno. Leta 1968 je argentinski umetnik Nicolas Garcia Uriburu med 34. beneškim bienalom s fluorescentnim barvilom obarval vodo Velikega kanala v zeleno, da bi spodbudil ekološko ozaveščenost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.