Pretresljivi prizori z ameriško-mehiške meje

N1 video 21. Sep 202110:18 > 17:24 0 komentarjev
Ameriška mejna policija
Daniel Becerril/REUTERS

Konec preteklega tedna so ameriške oblasti začele množično vračati migrante s Haitija. Po spletu so zakrožile pretresljive fotografije ameriških mejnih policistov na konjih, ki z bičem mahajo proti prebežnikom in jim skušajo preprečiti vstop v državo.

Na posnetkih, ki sta jih objavila Reuters in Al Jazeera, skušajo ameriški mejni policisti z agresivnimi prijemi migrantom preprečiti prehajanje ameriško-mehiške meje.

Policisti na konjih so jezdili ob strugi reke Rio Grande, z biči v rokah, in želeli zadržati migrante s Haitija, da ne bi prišli na teksaški breg reke, prav tako naj bi se slišalo vpitje, poroča The Guardian.

V enem primeru se je konj skoraj zaletel v enega od migrantov, ki je padel v vodo.

Bela hiša dogodek opisala kot “neprimeren”

Posnetki so nastali v bližini prenatrpanega improviziranega taborišča v Del Riu v Teksasu, pod mostom, ki povezuje državi. V njem so številne nosečnice in otroci, razmere za bivanje pa zelo slabe. Pretresljive posnetke z meje so komentirali tudi v Beli hiši, v kateri so dogodke oziroma odziv mejnih policistov opisali kot “neprimeren”.

“Nihče, ki bi si ogledal posnetek, ga ne bi opisal kot sprejemljivega ali primernega,” je dogodke na ameriško-mehiški meji komentirala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Na vprašanje, ali bodo policisti, ki so z ljudmi ravnali surovo, odpuščeni, je odvrnila, da se kaj takega ne sme več ponoviti.

Alejandro Mayorkas, sekretar za domovinsko varnost, je v ponedeljek dejal, da zagovarja uporabo konjskih patrulj ob meji, vendar bodo posnetke in celoten dogodek dodatno preiskali.

Ameriški mejni policisti naj bi dolge biče uporabljali, da se ljudje ne bi preveč približali konjem.

Daniel Becerril/REUTERS
Ameriška mejna policija Ameriška mejna policija
Daniel Becerril/REUTERS
Ameriška mejna policija Ameriška mejna policija
Daniel Becerril/REUTERS
Ameriška mejna policija Ameriška mejna policija
Daniel Becerril/REUTERS
Ameriška mejna policija Ameriška mejna policija
Daniel Becerril/REUTERS
Migranti na ameriško-mehiški meji Migranti na ameriško-mehiški meji
Daniel Becerril/REUTERS

Pritisk zaradi potresa in atentata na predsednika

V zadnjem mesecu se je pritisk na ameriško mejo močno povečal, saj je Haiti sredi avgusta prizadel močan potres, nestabilnost pa se je povečala tudi zaradi atentata na predsednika Jovenela Moisa.

Ameriške oblasti so konec preteklega tedna začele eno največjih in najhitrejših vračanj migrantov s Haitija v zgodovini. Skupno ZDA načrtujejo vrniti 12 tisoč migrantov, ki so se utaborili v Del Riu v Teksasu, kar naj bi trajalo en teden. Nazadnje so ameriške oblasti tako obsežno vračanje izvedle leta 1992.

Haitijci se v ZDA odpravljajo različno – peš, z avtomobili ali avtobusi, preden pa jih Američani izženejo, morajo opraviti test na koronavirus, dobijo hrano in 100 dolarjev gotovine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!