Previdno, nad Jonskim morjem bi te dni lahko nastal ciklon tropskih razsežnosti

Svet 05. Sep 202320:25
vreme
Neurje.si/NASA

Ciklon nad Jonskim morjem v bližini Grčije bi se lahko v drugi polovici tedna razvil v tako imenovani medikan oziroma ciklon tropskih razsežnosti, ki ima karakteristike orkana. Kaj kažejo modeli, kam bo potoval? Katera območja so najbolj ogrožena in kakšne posledice lahko povzroči?

V ponedeljek so poplave v Španiji terjale najmanj pet smrtnih žrtev, najmanj tri osebe pogrešajo, sedaj pa se katastrofalne razmere pojavljajo tudi nad deli Grčije, piše Neurje.si.

Meteorološki modeli namreč nakazujejo, da bi lahko Grčijo v naslednjih dneh zajele poplave zgodovinskih razsežnosti, so zapisali na Facebookovi strani Neurje.si. Kot so navedli, lahko na osrednji del Grčije oziroma območje Tesalije do četrtka pade tudi več kot tisoč litrov dežja na kvadratni meter.

“Za primerjavo – avgustovske poplave pri nas so imele na najhujšem območju, sicer v razmeroma krajšem časovnem obdobju, med 300 do 400 litrov dežja na kvadratni meter. Grke pa dobesedno čaka potop, če se bo ta scenarij izpolnil,” so opozorili.

Prav tam pa obstaja tudi možnost, da se v drugi polovici tedna ciklon, ki je trenutno nad Jonskim morjem v bližini Grčije, razvije v tako imenovani medikan oziroma ciklon tropskih razsežnosti, ki ima karakteristike orkana.

Katera območja so najbolj ogrožena?

“Po trenutnih podatkih bi lahko razvil intenzitete vetrov po 1. stopnji, ki določa vetrove med 118 in 152 kilometrov na uro. Po obilnem deževju bo namreč sledilo klasično izoblikovanje ‘očesa’, ki bo vidno tudi na satelitski sliki oblačnosti,” so pojasnili na strani Neurje.si.

Zatem bo zapihal orkanski veter, s tem ko bo ciklon tropskih razsežnosti potoval južneje, pa se bo le še okrepil, saj ima morje med 26 in 28 stopinj Celzija. Tudi Severe Weather Europe piše, da bodo pogoji za razvoj tovrstnega ciklona ugodni, po njihovih napovedih pa bi se lahko razvil med Grčijo, Italijo, Malto in Libijo. “Še vedno so napovedi, kje natančno se bo ciklon razvil in kako intenziven bo, negotove,” so zapisali.

Isti model namreč predvideva dve možnosti: lahko bi zajel območje v bližini Sicilije in Malte, lahko pa bi potoval južneje in zajel obalo Libije. Zato ekipa Severe Weather Europe opozarja, naj prebivalci Grčije, Sicilije, Malte in severne Libije pozorno spremljajo razvoj vremenskih razmer.

Tovrstni cikloni tropskih razsežnosti sicer niso redkost, dodaja Neurje.si, saj se nad Sredozemskim morjem pojavljajo praktično vsako leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.