Pri boju proti hutijevcem na Rdečem morju bo prispevala tudi EU

Svet 20. Dec 202321:32 0 komentarjev
Ladja
Tovorno ladjo obkrožajo hutijevski čolni (Foto: REUTERS)

H koaliciji desetih držav pod vodstvom ZDA, ki bodo sodelovale pri zaščiti ladij v Rdečem morju, bo prispevala tudi Evropska unija (EU). Plovbo namreč vse bolj ogrožajo napadi hutijevcev iz Jemna. EU bo na območju okrepila izmenjavo informacij in povečala pomorsko prisotnost.

EU bo prispevala h koaliciji desetih držav pod vodstvom ZDA, ki bodo sodelovale pri zaščiti ladij v Rdečem morju, ki so vse bolj izpostavljene napadom hutijevcev iz Jemna, je danes sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Kot je dejal, bodo okrepili izmenjavo informacij in povečali pomorsko prisotnost na omenjenem območju.

“Na izrednem zasedanju Političnega in varnostnega odbora, ki sem ga sklical danes, so se države članice dogovorila, da bodo prispevale k ameriški operaciji Zaščitnik blaginje,” je na omrežju X zapisal Borrell. Dodal je, da neodgovorno ravnanje hutijevcev v Rdečem morju ogroža svobodno plovbo po Rdečem morju.

Po navedbah prvega moža evropske diplomacije bo EU s partnerji v operaciji okrepila izmenjavo informacij in povečala svojo pomorsko prisotnost na omenjenem območju. “To dokazuje vlogo EU kot ponudnice pomorske varnosti,” je še dejal in dodal, da EU besede usklajuje z dejanji.

Poleg ZDA naj bi v koaliciji, ki jo je v ponedeljek naznanil ameriški obrambni minister Lloyd Austin, sodelovale še Velika Britanija, Bahrajn, Kanada, Francija, Italija, Nizozemska, Norveška, Španija in Sejšeli. Nekatere države bodo sodelovale z vojaškimi patruljami, druge bodo zagotavljale obveščevalno podporo.

Sodelovale naj bi tudi nekatere druge države, ki pa ne želijo biti imenovane. Španija je sicer v torek zavrnila trditve ZDA, da se je pridružila koaliciji, in poudarila, da je v tem primeru odvisna od odločitev EU in Nata.

Napadi hutijevcev v Rdečem morju in Adenskem zalivu so doslej poškodovali že več ladij, nekaj ladjarskih podjetij pa je že odpovedalo plovbo na območju. Hutijevci trdijo, da napade izvajajo zaradi izraelskih napadov na civiliste v Gazi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!