Pri največji tovarni iPhonov na Kitajskem so izbruhnili nasilni protesti

Koronavirus 23. Nov 202210:21 > 11:13 1 komentar
Protesti Foxconn
REUTERS

V okolici največje tovarne pametnih telefonov iPhone na Kitajskem so izbruhnili nasilni protesti. Zaposleni v tovarni so se spopadli z varnostnim osebjem, razlog pa naj bi bili strogi ukrepi za zajezitev širjenja pandemije covida-19.

V okolici največje tovarne pametnih telefonov iPhone na Kitajskem, ki je v lasti tajvanskega podjetja Foxconn, so izbruhnili nasilni protesti. Zaposleni v tovarni so se spopadli z varnostnim osebjem, razlog pa naj bi bili strogi ukrepi za zajezitev širjenja pandemije covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na videoposnetkih, ki so zakrožili po družbenih omrežjih Weibo in Twitter, je videti na stotine delavcev, ki so podnevi korakali po cesti, z nekaterimi pa so se spopadli policisti in ljudje v zaščitnih oblekah. Na drugem videoposnetku so bile vidne razbite kabine za testiranje na koronavirus in prevrnjeno vozilo. Videoposnetek, ki je bil posnet v nočnem času, prikazuje moškega z okrvavljenim obrazom, na posnetku pa je slišati: “Udarjajo ljudi, udarjajo ljudi. Ali imajo vest?”

AFP je videoposnetek delno preverila s pomočjo geolokacije, ki je pokazala prepoznavne značilnosti, vključno s stavbo in barikadami v bližini bivalnih prostorov osebja v tovarniškem kompleksu, so pojasnili na agenciji.

Eden od videoposnetkov prikazuje tudi več gasilskih vozil, obkroženih s policisti v zaščitnih oblekah, parkiranih v bližini stanovanjskih blokov. Ob tem je bilo mogoče slišati glas iz zvočnika, ki je delavce pozival, naj se vrnejo v svoje bivalne prostore in naj se ne povezujejo z “majhno manjšino nezakonitih elementov”.

Ključnik ‘Foxconn riots’ cenzuriran

Ključnik na družbenem omrežju Weibo Foxconn riots oziroma Foxconnski izgredi je bil v sredo cenzuriran, vendar so nekatere objave, ki se nanašajo na obsežne proteste v tovarni, ostale dosegljive.

V podjetju Foxconn so potrdili, da je v tovarni izbruhnilo nasilje. Podjetje je v izjavi navedlo, da so se delavci pritoževali zaradi plač in pogojev v tovarni, vendar je zanikalo, da bi v tovarni nove zaposlene nastanilo skupaj z osebjem, ki je bilo okuženo s koronavirusom.

“Glede kakršnegakoli nasilja bo podjetje še naprej komuniciralo z zaposlenimi in vlado, da bi preprečilo podobne incidente,” je tajvanski tehnološki velikan zapisal v sporočilu za javnost.

Kitajska vztraja pri ničelni toleranci do covida

Kitajska kot zadnje večje svetovno gospodarstvo vztraja pri ničelni toleranci do covida. Da bi omejila širjenje virusa, še vedno izvaja množična testiranja in odreja dolgotrajne karantene. To povzroča utrujenost in nezadovoljstvo med večjimi skupinami prebivalstva, od katerih so bili nekateri več tednov zaprti v tovarnah in na univerzah ali pa niso mogli prosto potovati.

Foxconn, znan tudi po uradnem imenu Hon Hai Precision Industry, je največji pogodbeni proizvajalec elektronike na svetu, ki sestavlja pripomočke za številne mednarodne blagovne znamke. Tajvansko podjetje je med drugim eden glavnih dobaviteljev ameriškega tehnološkega velikana Apple.

Foxconn je nedavno v svojem obratu v kitajskem mestu Džengdžov zaznal porast primerov covida-19, zaradi česar je podjetje zaprlo obsežen kompleks, da bi obvladalo širjenje koronavirusa. Tovarna velja za mesto znotraj mesta, v katerem po podatkih AFP dela okoli 200.000 ljudi. Poleg iPhonov proizvajajo tudi drugo tehnološko opremo.

Pred tem so v začetku meseca po spletu zakrožili posnetki paničnih delavcev, ki zaradi obtožb o slabih delovnih razmerah množično bežijo z območja tovarne. Več zaposlenih je kasneje za AFP opisalo prizore kaosa in neurejenosti v kompleksu. Na območju naj ne bi bilo primernih zdravstvenih kapacitet.

Podjetje je zaposlenim, ki so ostali, ponudilo visoke nagrade in druge spodbude, medtem ko je lokalna oblast, da bi preprečila propad tovarne, pripeljala nove delavce, še navaja AFP.

Ameriško podjetje Apple je moralo v začetku meseca zaradi strogih protikoronskih pravil na Kitajskem omejiti proizvodnjo najnovejših modelov pametnih telefonov, kar bo vplivalo na dobavo. Pred prihajajočo božično nakupovalno sezono so iz podjetja sporočili, da bodo morali potrošniki na iPhonove modele 14 pro in 14 pro max počakati nekoliko dlje.

Protesti Foxconn Protesti Foxconn
REUTERS
Protesti Foxconn Protesti Foxconn
REUTERS
Protesti Foxconn Protesti Foxconn
REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje