Pri vračanju nezakonitih migrantov bo Hrvaški pomagalo šest svetovalcev Frontexa

Svet 13. Jul 202314:25 3 komentarji
Frontex - tihotapljenje ljudi
Foto: PROFIMEDIA

Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex bo na Hrvaško za šest mesecev napotila šest strokovnjakov, ki bodo pomagali pri vračanju nezakonitih migrantov, je danes na seji vlade sporočil hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je memorandum o sodelovanju med Hrvaško in Frontexom na področju vračanja migrantov podpisal 8. junija v Luksemburgu. Kot je dejal danes, gre za nadaljevanje partnerstva in sodelovanja na področju vračanja državljanov tretjih držav, ki nezakonito bivajo na Hrvaškem.

Svetovalci Frontexa bodo na Hrvaškem po njegovih besedah nudili tehnično pomoč pri identifikaciji migrantov ter operativno pomoč pri prostovoljnem in prisilnem vračanju.

Božinović je pojasnil še, da gre za šest strokovnjakov za vračanje. Trije od njih bodo odgovorni za svetovanje, dva za sodelovanje s tretjimi državami, eden pa bo zagotavljal podporo sistemom vračanja.

Hrvaška je po vstopu v schengensko območje 1. januarja za migrante postala še bolj zaželena tranzitna država. Po podatkih hrvaškega notranjega ministrstva so v prvih dveh mesecih leta zabeležili 250 odstotkov višje število nezakonitih prehodov prehodov zunanje meje v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Plenković ne želi tujih policistov na svojih mejah

Slovenija že dlje časa opozarja na to, da se je število migrantov po vstopu Hrvaške v schengen močno povečalo. Policija je v prvih petih mesecih leta obravnavala 15.456 nezakonitih prehodov državne meje, kar je trikrat več kot v enakem obdobju lani. Slovenija se zato zavzema, da bi Frontex nadzoroval migracijske tokove po celotni zahodnobalkanski poti, tudi na meji med Hrvaško in BiH.

Hrvaška stran to idejo vztrajno zavrača. Hrvaški premier Andrej Plenković je konec junija v Bruslju zagotovil, da pri varovanju lastnih meja ne potrebujejo pomoči Frontexa. Poudaril je, da ima Hrvaška 6.500 lastnih policistov, ki varujejo zunanje meje Hrvaške in schengenskega prostora.

Plenković je takrat tudi omenil, da se je notranji minister dogovoril o prihodu šestih svetovalcev Frontexa, ki bodo Hrvaški pomagali pri ustavljanju nezakonitih migracij, “a ne na način, da bi postavili policiste iz drugih držav članic na svoje meje”.

Andrej Plenković in Robert Golob
Andrej Plenković in Robert Golob. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje