Pri zahtevi haaškega tožilca sodelovala tudi Amal Clooney

Svet 21. Maj 202411:21 1 komentar
Amal Clooney
Foto: PROFIMEDIA

Pri odločitvi o vložitvi zahteve za izdajo nalogov za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh najvišjih voditeljev palestinskega islamističnega gibanja Hamas je sodelovala tudi priznana pravnica in odvetnica Amal Clooney. Bila je del skupine svetovalcev, ki jo je sklical tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Karim Khan.

V skupini svetovalcev, ki so tožilcu Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karimu Khanu pomagali sprejeti odločitev o zahtevi za izdajo nalogov za aretacijo najvišjih voditeljev Izraela in Hamasa, je bila tudi svetovno znana odvetnica s področja človekovih pravic Amal Clooney. Kot piše CNN, je skupino različnih pravnih svetovalcev sklical Khan, njihova naloga pa je bila pregledati dokaze in pravno analizo, na katerih temelji vloga za izdajo nalogov za aretacijo.

Kot smo pisali, je v ponedeljek tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu vložil zahtevo za izdajo naloga za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh najvišjih voditeljev palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahje Sinvarja, Mohameda Deifa in Ismaila Hanijo. Sodišče je pri vseh prepoznalo kazensko odgovornost za vojne zločine in zločine proti človeštvu, ali obstajajo zadostni dokazi za izdajo nalogov za aretacijo, pa bodo odločali sodniki v predkazenskem postopku.

Clooney je v pisnem odzivu pojasnila, da jo je tožilec ICC pred več kot štirimi meseci prosil za sodelovanje v svetovalni skupini. Ob tem je povedala, da so bile ugotovitve odbora svetovalcev kljub njihovi različnosti sprejete soglasno. “Sodelovala sem, ker verjamem v pravno državo in potrebo po zaščiti življenj civilistov,” je v izjavi, ki jo povzema CNN, dejala Clooney.

V Libanonu rojena pravnica je v karieri kot odvetnica zastopala številne borce za človekove pravice in žrtve zlorab, med drugim je v postopku proti Islamski državi pravno zastopala žrtve genocida iz etnične skupine Jazidov. Delovala je tudi na različnih sodiščih, med drugim je bila asistentka predsednika Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Patricka Liptona Robinsona. Poučuje tudi na nekaterih pravnih fakultetah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje