Prelomna sodba v Nemčiji: člana IS obsodili za genocid

Svet 30. Nov 202116:50 > 17:01 0 komentarjev
genocida obsojeni iračan
Profimedia

Nemško sodišče je Iračana, člana skrajne skupine Islamska država, zaradi umora jazidske deklice obsodilo na dosmrtni zapor. Spoznan je bil za krivega genocida, kar je prva obsodba na svetu zaradi genocida skrajne skupine Islamska država nad jazidsko manjšino. Islamska država je dalj časa sistematično preganjala kurdsko govorečo manjšino Jazidov na severu Iraka.

Sodišče v nemškem Frankfurtu je danes iraškega džihadista obsodilo na dosmrtni zapor zaradi smrti petletne jazidske deklice. Sodišče je Iračanu Tahi al J. tudi naložilo plačilo odškodnine v višini 50.000 evrov materi umrle deklice.

Sodišče je Iračana spoznalo za krivega, da je potem, ko se je leta 2013 pridružil skrajni skupini Islamska država, zagrešil genocid, zločine proti človeštvu, ki so povzročili smrt, vojne zločine ter pomagal in podpiral vojne zločine ter telesne poškodbe, ki so povzročile smrt.

29-letnik je bil spoznan za krivega, da je kot pripadnik IS med julijem in septembrom 2015 zasužnjil in zlorabljal Jazidinjo in njeno hčerko. Da bi petletnico kaznoval, ker je pomočila svojo žimnico, jo je v vročini ob 50 stopinjah Celzija na dvorišču posestva v Iraku priklenil na okensko rešetko, zaradi česar je umrla.

Primer se obravnava kot genocid zato, ker je bilo dokazano, da je bilo ravnanje džihadista z umorjeno deklico in njeno mamo del načrta in prizadevanj IS za uničenje jazidske verske skupnosti.

Prva obsodba genocida IS nad jazidsko manjšino

“To je zgodovinski trenutek za jazidsko skupnost,” je za AFP še pred sodbo dejala odvetnica in članica nevladne organizacije Yazda, ki zbira dokaze o zločinih IS nad Jazidi, Natia Navrouzov. Dodala je, da je prvič v zgodovini Jazidov, da se je moral storilec pred sodiščem zagovarjati zaradi obtožb genocida.

Mati umorjene deklice je zastopala ekipa odvetnikov, vključno z odvetnico za človekove pravice Amal Clooney, ki je bila skupaj z nekdanjo jazidsko sužnjo in Nobelovo nagrajenko za mir leta 2018 Nadio Murad v ospredju kampanje za priznanje zločinov IS proti Jazidom za genocid.

Murad je pozvala Varnostni svet ZN, naj zadeve, ki vključujejo zločine proti Jazidom, predloži Mednarodnemu kazenskemu sodišču ali ustanovi posebno sodišče za genocid, storjen nad to skupnostjo.

Nemčija, kjer živi velika jazidska skupnost, je ena redkih držav, ki je sprožila sodni postopek zaradi takšnih dejanj.

Pripadniki IS so sistematično preganjali kurdsko govorečo manjšino Jazidov na severu Iraka. Ubili so na stotine moških, posiljevali ženske in na silo novačili otroke kot borce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!