Primer dieselgate na sodišču: toženi zavračajo odgovornost

Gospodarstvo 21. Sep 202117:53 0 komentarjev
Primer dieselgate na sodišču
Julian Stratenschulte/Reuters

Odvetniki štirih nekdanjih direktorjev in inženirjev, ki so obtoženi prevare na testih izpustov Volkswagnovih vozil, so tožilce obtožili, da so napačno prikazali vlogo njihovih strank v aferi dieselgate. Sojenje se je sicer začelo pretekli četrtek.

Štirje nekdanji direktorji so obtoženi goljufije, v kateri so v milijone avtomobilov namestili programsko opremo, ki je pomagala pri prirejanju rezultatov testov izpustov njihovih vozil. Odkritje goljufije leta 2015, zdaj poznane pod imenom dieselgate, je vodilo v Volkswagnovo opravičilo in tožbe, ki so podjetje stale že več deset milijard dolarjev (okoli 8,5 milijard evrov).

“Slika, ki jo predstavlja tožilstvo, je napačna,” je danes na sodišču v nemškem Braunschweigu dejal odvetnik nekdanjega razvojnika pri Volkswagnu.

Dejal je, da se v obtožbah tožilstva vidi, da ne razumejo razvijanja EA189, s čimer je mislil na motor, ki je bil v središču okoljevarstvenega škandala.

Trdi, da je obtožba nepopolna, saj se osredotoča zgolj na primer 2,0-litrskega motorja, medtem ko je bil postopek z drugimi dizelskimi motorji precej drugačen, kar se tiče tehnologije, organizacije in osebja. Ob tem je dodal, da je njegova stranka napravo uporabljala po navodilih nadrejenih, pozneje pa je sodelovala v preiskavi.

Drugi odvetnik je trdil podobno. Po njegovih besedah je njegova stranka za uporabo goljufive naprave izvedela šele leta 2015, ko je to postalo javno. Če so se naprave uporabljale, jih ni odobrila njegova stranka. “Menim, da bi se glavna obravnava morala prekiniti,” je dejal odvetnik.

Že na začetku meseca pa je bilo jasno, da je sojenje nekdanjemu prvemu možu Volkswagna Martinu Winterkornu prestavljeno. Razlog naj bi bila operacija, zaradi katere se Winterkorn ne more pojaviti na sodišču.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!