Srbija tiho vstala v žalosti, Vučić pa o “zlorabljenih čustvih ljudi”

Svet 08. Maj 202318:59 > 21:49 1 komentar
Protesti v Beogradu
Zorana Jevtić/REUTERS

V Beogradu je potekal množičen protest opozicije z geslom "Srbija proti nasilju". Zbralo se 50.000 ljudi, ki so se mirno in tiho sprehodili po beograjskih ulicah. Povod za protest sta nedavna strelska napada, ki sta pretresla srbsko in svetovno javnost. Protesti so potekali tudi po drugih srbskih mestih.

Protest “Srbija proti nasilju” se je začel ob 18. uri, organizirali pa so ga poslanci opozicije. Organizatorji shoda so sporočili, da se je po ocenah policije na beograjskih ulicah zbralo več kot 50.000 ljudi. Protestniki so vzklikali “odstop, odstop” in “Vučić, odstopi”. Po nekaterih ocenah se je na ulicah zbralo več ljudi kot ob pogrebu nekdanjega srbskega premierja Zorana Đinđića.

Po poročanju N1 Beograd je ob začetku protesta proti prizorišču prihajala “reka ljudi”. Vse ulice v okolici skupščine so bile blokirane, v prometu pa so ostali številni vozniki. Opozicijski poslanci so tudi razvili transparent z napisom “Srbija proti nasilju”. “Nasilje se mora ustaviti, to je borba za naše otroke,” je za N1 Beograd dejal eden od udeležencev protestnega shoda.

“Mislim, da ne smemo obupati, kot smo že nekajkrat, Naprej zaradi otrok iz beograjske šole, pa zaradi žrtev iz Mladenovca, pa tudi zaradi rudarjev, ki so umrli lani pa tudi ni nihče odgovarjal. Našo državo vodi kriminal in ena oseba, ki ima vso zakonodajno, sodno in izvršilno oblast,” je dejala udeleženka protesta in napovedala, da jih bo na naslednjem protestu še več. “To ni konec, to je šele začetek,” je dodala.

Protest v Beogradu Protest v Beogradu
Armin Durgut/PIXSELL/BOBO
Protest v Beogradu Protest v Beogradu
Armin Durgut/PIXSELL/BOBO
Protest v Beogradu Protest v Beogradu
Armin Durgut/PIXSELL/BOBO
Protest v Beogradu Protest v Beogradu
Armin Durgut/PIXSELL/BOBO
Protest v Beogradu Protest v Beogradu
Armin Durgut/PIXSELL/BOBO
Protesti v Beogradu Protesti v Beogradu
Zorana Jevtić/REUTERS
Protesti v Beogradu Protesti v Beogradu
Zorana Jevtić/REUTERS
Protesti v Beogradu Protesti v Beogradu
Zorana Jevtić/REUTERS

Organizatorji so sporočili, da bo shod potekal brez govorov in nagovorov ter da bodo na začetku prebrali zahteve organizatorjev, za kar so pristojnim dali rok do petka, 12. maja. Zbrani so od oblasti zahtevali ustavitev nadaljnjega spodbujanja nasilja v medijih in javnem prostoru, spremembe pri reguliranju elektronskih medijev, ukinitev nekaterih tiskanih medijev in tabloidov ter odvzem nacionalnih frekvenc medijem, ki promovirajo nasilje.

Obenem so izrazili tudi zahtevo po zamenjavi notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja srbske obveščevalne službe BIA Aleksandra Vulina ter nujen sklic seje parlamenta, na kateri bi razpravljali o odgovornosti srbske vlade in varnostnih razmerah v državi. Organizatorji so še navedli, da protest organizirajo zato, da se tragični dogodki, “ki so očrnili družbo” v Srbiji, nikoli več ne ponovijo. Po poročanju Danas so se udeleženci malo pred 20. uro začeli razhajati, po besedah ​​udeležencev pa je bil to eden bolj množičnih protestov v zadnjem času.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da je pričakoval, da bo slišal ”nekaj predlogov”, a da so bila ”zlorabljena čustva ljudi.”. “Pravijo, da pred parlamentom ni bilo niti šest tisoč ljudi, med sprehodom pa največ devet,” je po poročanju N1 Beograd dejal Vučić. Dodal je, da je kot predsednik pozval, naj se shod ne organizira. “Pa ne zato, ker bi bil prestrašen ali se počutil kakorkoli ogroženo, temveč zato, ker sem mislil, da je to slabo za državo. “Na koncu se je vse skrčilo na suhoparno politiko in niti za sekundo jih ni skrbelo za prihodnost naših otrok,” je še dodal.

Aleksandar Vučić
PROFIMEDIA

Protest šolnikov pred parlamentom v Beogradu pa je organiziral srbski neodvisni sindikat zaposlenih v šolstvu, udeležilo pa se ga je nekaj deset državljanov in članov sindikata. Shod se je začel z minuto molka za žrtve dveh strelskih napadov. Organizatorji so ministrstvu za izobraževanje sporočili, da kljub odstopu ministra Branka Ružića težave zaradi naraščajočega nasilja v šolah in družbi niso izginile. Med predlaganimi ukrepi, ki so jih posredovali ministrstvu, so navedli možnost suspendiranja učencev, ki ponavljajo slabo vedenje, ukinitev anonimnih prijav šolski inšpekciji zaradi zlorab, in dodatna zaščita za zaposlene v šolstvu s kazenskim zakonikom, vključno s strogimi kaznimi za napad na zaposlenega. Za rešitev težav, povezanih z nasiljem, je po mnenju udeležencev protesta potrebna le politična volja, sindikat pa se je pripravljen pogajati z oblastmi o zahtevah in vseh drugih težavah v šolstvu, še navaja srbski N1.

Politični sociolog in profesor na Fakulteti političnih ved v Beogradu Zoran Stojiljković je dejal, da bi morala po množičnih pomorih v Beogradu in Mladenovcu poleg Branka Ružića odstopno izjavo podati še minister za notranje zadeve Bratislav Gašić in direktor srbske obveščevalne agencije Aleksandar Vulin. “Zelo bi si želel, da bi se predsednik Vučić, ki je najbolj odgovoren za stanje naroda, usedel in razmislil o odgovorih na dve ali tri vprašanja – kako, s kakšno politiko in po kakšni politični transformaciji je prišel na oblast, kaj je obljubil, kakšno je zdaj stanje naroda,” je za N1 Beograd povedal Stojiljković.

V Novem Sadu se je shod odvijal pod geslom “Vse se mora ustaviti”. Po besedah poročevalca N1 Beograd se v novem Sadu še na nobenem protestu ni zbralo toliko ljudi. Podobno kot v Beogradu so tudi v Novem Sadu zaključili ob 20. uri. Ob koncu so umrlim v strelskih napadih poklonili z metanjem cvetja z Varadinskega mostu v Donavo.

V Kragujevcu sta potekala dva shoda, brez sodelovanju političnih strank. Že dopoldan je pred zgradbo ministrstva za šolstvo potekal shod sindikata zaposlenih v izobraževanju.

Povod za protest sta nedavna strelska napada, ki sta pretresla Srbijo – v sredo je 13-letnik v prostorih beograjske osnovne šole Vladislava Ribnikarja ubil osem vrstnikov in varnostnika, slabih 36 ur kasneje pa je 21-letnik v okolici Mladenovca ustrelil osem ljudi.

Protest v Beogradu
N1 Beograd

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje