Protestniki vztrajajo na ulicah perujskih mest. Doslej ubitih najmanj 45 ljudi

Svet 21. Jan 202313:14 > 18:30

Protestniki na ulicah perujskih mest vztrajajo že skoraj dva meseca. Zahtevajo predčasne volitve in odstop predsednice Dine Boluarte. V spopadih s policijo je bilo doslej ubitih najmanj 45 ljudi.

V Peruju so se v petek nadaljevali protesti privržencev odstavljenega predsednika Pedra Castilla, ki zahtevajo predčasne volitve in odstop predsednice Dine Boluarte.

Od začetka decembra, ko so se protesti začeli, je bilo v spopadih s policijo ubitih najmanj 45 ljudi, medtem ko so v skoraj tretjini države oblasti razglasile izredne razmere.

Varnostne sile so v petek v mestu Arequipa na jugu države, kjer je prišlo do novega izbruha nemirov, uporabile solzivec proti protestnikom, ki so poskušali vdreti na letališko stezo in so nanje streljali s fračami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki zažgali carinsko postajo

V Desaguaderu, južnem mestu na meji z Bolivijo, je množica zažgala okrožno policijsko in carinsko postajo, spopadi pa so izbruhnili tudi v severni regiji La Libertad.

V prestolnici Lima je na tisoče protestnikov Boluarte označilo za morilko in skandiralo “Ta demokracija ni demokracija!”. Tudi tu so policisti proti protestnikom uporabili solzivec, ti pa so nanje metali kamenje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V luči nasilja na protestih so danes oblasti zaprle turistično znamenitost Machu Picchu, potem ko so že prej prekinile železniške povezave do tja, saj so protestniki poškodovali tire. Ob vznožju gore, v kraju Aguas Calientes je tako obstalo najmanj 400 ljudi, od tega 300 tujcev, ki prosijo za evakuacijo, še piše AFP.

V nasilju je doslej umrlo 44 civilistov in en policist. Protesti so sicer izbruhnili v začetku decembra, ko je Castillo hotel razpustiti kongres in uvesti vladanje z dekreti, vendar so ga odstavili in aretirali.

Protestira večinoma revno prebivalstvo perujskega podeželja, ki ostaja zvesto Castillu. Zahtevajo njegovo izpustitev iz zapora, odstop Boluarte ter predčasne volitve in kaznovanje odgovornih za smrti protestnikov.

Foto: Pilar Olivares/REUTERS
Foto: Angela Ponce/REUTERS
Foto: Sebastian Castaneda/REUTERS
Foto: Angela Ponce/REUTERS
Foto: Sebastian Castaneda/REUTERS
Foto: @richaardavila/via REUTERS
Foto: Pilar Olivares/REUTERS
Protesti Peru Protesti Peru
Foto: @richaardavila/via REUTERS
Foto: Sebastian Castaneda/REUTERS
Foto: Pilar Olivares/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.