Prvi demokratično izvoljen predsednik Brazilije obsojen na osem let zapora

Svet 01. Jun 202310:26 0 komentarjev
Fernando Collor de Mello
Fernando Collor de Mello. (Foto: PROFIMEDIA)

Brazilsko vrhovno sodišče je prvega demokratično izvoljenega predsednika te južnoameriške države obsodilo na osem let in deset mesecev zapora. Collor de Mallo je sicer leta 1992 sam odstopil prav zaradi tega, da bi se izognil postopku razrešitve, ki bi ga doletela zaradi obtožb o korupciji.

Brazilsko vrhovno sodišče je v sredo nekdanjega predsednika Fernanda Collora de Mella zaradi korupcije in pranja denarja obsodilo na osem let in deset mesecev zapora. Po prepričanju sodišča je ta kot senator med letoma 2010 in 2014 sprejel 30 milijonov realov oziroma nekaj več kot 5,6 milijona evrov podkupnin, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zameno za podkupnine je Collor de Mello za gradbeno podjetje uredil pogodbe s hčerinsko družbo brazilske državne naftne družbe Petrobras. Njegova obsodba je rezultat obsežne preiskave, imenovane Operacija avtopralnica, v katero je vključenih več sto politikov, javnih uslužbencev in podjetnikov po vsej Latinski Ameriki.

73-letni Collor de Mello je bil predsednik Brazilije od marca 1990 do decembra 1992. Je prvi demokratično izvoljen predsednik te južnoameriške države, ki je odstopil, da bi se izognil postopku razrešitve, prav tako zaradi obtožb o korupciji.

V začetku maja ga je vrhovno sodišče spoznalo za krivega korupcije in pranja denarja v primeru avtopralnica. Glavni sodnik Edson Fachin je predlagal 33-letno zaporno kazen, saj da so dejstva v tem primeru “izjemno resna” in kažejo na “gnusno zlorabo javnih funkcij” za osebno korist. Po besedah Fachina je Collor de Mello uporabil svoj politično-strankarski vpliv za spodbujanje imenovanj v upravni odbor hčerinske družbe Petrobrasa Distribuidora in ustvarjanje olajšav za sklepanje pogodb. Na sodbo se nekdanji predsednik, čigar obramba obtožbe zanika, lahko pritoži.

Preiskava v okviru operacije avtopralnica je pripeljala tudi do obsodbe trenutnega brazilskega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve za podkupovanje, zaradi česar ta ni mogel kandidirati na volitvah leta 2018 in je za rešetkami preživel leto in pol. Kasneje je vrhovno sodišče obsodbo razveljavilo.

Luiz Inacio Lula da Silva
Luiz Inacio Lula da Silva. (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!