Ameriška vojska sestrelila kitajski balon

Svet 04. Feb 202310:44 > 21:33 2 komentarja
Ameriška vojska sestrelila kitajski balon
Randall Hill/REUTERS

Ameriška vojska je sestrelila kitajski balon, za katerega je Kitajska trdila, da gre za civilni balon za meteorološke raziskave, ameriške oblasti pa so državo obtožile kršenja mednarodnega prava. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek po razkritju, da je domnevno vohunski balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, odpovedal napovedani obisk Pekinga.

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je njihovo vojaško lovsko letalo sestrelilo kitajski balon, ki so ga v preteklih dneh opazili nad ZDA.

“Danes popoldne je na ukaz predsednika Joeja Bidna ameriško lovsko letalo v ameriškem zračnem prostoru vzdolž obale Južne Karoline uspešno sestrelilo vohunski balon, ki je letel na veliki višini in je pripadal Kitajski,” je sporočil obrambni minister Lloyd Austin.

Ameriški predsednik Biden je že čestital pilotu, ki je uspešno sestrelil balon. Kot so pojasnili na ameriškem ministrstvu za obrambo, so s tem odgovorili na “nesprejemljivo kršitev” ameriške suverenosti. Da so ZDA sestrelile kitajski balon, so pred tem poročali ameriški mediji, nato je novico potrdil Pentagon.

Ameriška vlada je balon označila za manevrirni nadzorni balon, medtem ko je Peking trdil, da gre za civilni balon za meteorološke raziskave, ki je nenamerno vstopil v ameriški zračni prostor.

balon, ZDA, vohun
PROFIMEDIA

Gre za jasno kršitev mednarodnega prava

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek po razkritju, da je domnevno vohunski balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, odpovedal napovedni obisk Pekinga.

V telefonskem pogovoru s kitajskim zunanjim ministrom Vangom Jijem je Blinken dejal, da je prisotnost balona v zračnem prostoru ZDA očitna kršitev suverenosti ZDA in jasna kršitev mednarodnega prava. Dejal je, da svet pričakuje, da bosta ZDA in Kitajska odgovorno upravljali svoje odnose. “ZDA to počnejo in pričakujejo enako od Kitajske,” je dodal ameriški državni sekretar.

Obisku Pekinga, ki bi bil prvi obisk državnega sekretarja ZDA na Kitajskem po letu 2018, se Blinken ni povsem odpovedal, vendar ga bo opravil, ko bodo razmere to dopuščale. Zaradi dejanj Kitajske sedaj ni mogoče opraviti vsebinske razprave, je dejal.

“ZDA bodo še naprej ohranjale odprte komunikacijske linije s Kitajsko, tudi za obravnavo tega trenutnega incidenta,” je povedal Blinken in dodal, da je prednostna naloga odstraniti balon iz ameriškega zračnega prostora.  Pentagon je razmišljal o sestrelitvi, vendar tega doslej niso želeli storiti zaradi nevarnosti, da bi kosi balona poškodovali koga na tleh. Ameriški mediji in britanski BBC so namreč poročali, da je balon, ki lahko doseže višino do 37 kilometrov nad tlemi, velik približno kot trije avtobusi.

Joe Biden
PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden pa je danes dejal, da bodo ZDA “poskrbele” za kitajski balon ne da bi navedel več podrobnosti, kako naj bi to storili.

“Za to bomo poskrbeli,” je dejal Biden, ko so ga prosili, naj komentira incident z balonom, ki je znova ohladil odnose med Washingtonom in Pekingom ter povzročil preložitev obiska ameriškega zunanjega ministra Blinkna na Kitajskem. Ameriški predsednik je komentar podal po pristanku predsedniškega letala Air Force One v mestu Syracuse v zvezni državi New York, po teh nekaj besedah pa je takoj sedel v avto.

Kitajska izrazila obžalovanje

Balon je bolj kot vlado razburil republikance, ki za dejanje Kitajske krivijo tako Peking kot Belo hišo in širijo preplah. Nekdanji predsednik Donald Trump je v petek ves dan pozival k sestrelitvi balona.

Kitajska je medtem izrazila obžalovanje in krivdo zvalila na vetrove, ki so odpihnili balon nad ozemlje ZDA. Kitajsko zunanje ministrstvo je zatrdilo, da gre za civilno zračno plovilo, namenjeno meteorološkim raziskavam.

V današnji izjavi pa je kitajsko zunanje ministrstvo poudarilo, da “Kitajska ni nikoli kršila suverenosti ozemlja ali zračnega prostora nobene države” in da so “nekateri politiki in mediji v ZDA incident z balonom uporabili in izkoristili kot izgovor za napade in blatenje Kitajske”.

Po mnenju kitajskega ministrstva je ohranjanje komunikacijskih kanalov na vseh ravneh pomembno, “zlasti za mirno in zanesljivo reševanje nekaterih nepričakovanih situacij”.

V zvezi z Blinknovim obiskom pa so dodali, da “dejansko ne Kitajska niti ZDA uradno niso napovedale nobenega obiska”, čeprav so v ZDA obsežno poročali o njem.

Opazili še en balon

Bidnova vlada je zračno plovilo opredelila kot manevrirni nadzorni balon, predsednik ZDA pa je Pentagon naprosil za vojaške opcije rešitve problema. Pentagon je sicer sprva menil, da balon nima velike vohunske vrednosti za Kitajsko, zato se ne izplača tvegati s sestrelitvijo nad ZDA.

Poleg tega so sporočili, da je balon na višini 18.300 metrov, kar pomeni nad višino, na kateri običajno letijo potniška letala. Imajo pa v pripravljenosti vojaška letala za sestrelitev, če dobijo ukaz od predsednika Joeja Bidna.

Republikanci Bidna medtem obtožujejo šibkosti v odnosu do Kitajske in opozarjajo, da je balon preletel območja na severozahodu ZDA, kjer se med drugim nahajajo različni vojaški jedrski objekti. Biden, ki zadeve ne komentira, je bil z balonom seznanjen že v torek. Bela hiša ni pojasnila, zakaj so z objavo oziroma potrditvijo informacije čakali do petka.

Tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder je v petek dejal, da so še en domnevno kitajski vohunski balon opazili nad Latinsko Ameriko, ni pa povedal natančno kje. Podobne balone so Američani že lani opazili nad Havaji in drugje v Tihem oceanu.

William Kim, strokovnjak za nadzorne balone pri neprofitni raziskovalni organizaciji Marathon Initiative v Washingtonu, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal, da balon morda upravljajo z napredno tehnologijo umetne inteligence. Dodal je, da so tovrstni baloni, ki imajo zaradi vse večje ranljivosti satelitov za napade z Zemlje in iz vesolja izrazite prednosti, dragoceno sredstvo za opazovanje. Težko jih je sestreliti, saj vsebujejo helij, ki ob sestrelitvi počasi uhaja, balon pa ne eksplodira ali poči. Meni pa, da obstaja realna možnost, da je dejansko zašel z začrtane poti, saj niso vedno brezhibni.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje