Putin na prvo pot v tujino od začetka vojne v Ukrajini

Svet 27. Jun 202214:34 > 19:55 3 komentarji
Vladimir Putin
REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo ta teden odpravil na prvo pot v tujino, odkar je 24. februarja Rusija napadla Ukrajino. Putin pa je sprejel tudi vabilo indonezijskega kolega Joka Widoda in se bo udeležil vrha skupine ekonomsko najbolj pomembnih držav G20 sredi novembra na Baliju. Zaenkrat ni jasno, ali bo voditelj Rusije odpotoval na srečanje, ali pa se ga bo udeležil virtualno.

Ruski predsednik Vladimir Putin bo v torek obiskal Tadžikistan, v sredo pa Turkmenistan, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. To bo Putinovo prvo potovanje v tujino, odkar je 24. februarja ukazal začetek “posebne vojaške operacije” v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Za jutri je predviden delovni obisk predsednika Putina v Tadžikistanu,” je danes dejal Peskov. Putin se bo v prestolnici Dušanbe srečal s tadžikistanskim predsednikom Emomalijem Rahmonom, ki ima med predsedniki bivših sovjetskih republik najdaljši predsedniški staž.

Tadžikistan velja za najrevnejšo izmed bivših sovjetskih republik in državo, ki je velika zaveznica Rusije, od katere je Tadžikistan gospodarsko zelo odvisen, navaja AFP. Putina nato v sredo pričakujejo v Turkmenistanu, kjer se bo v Ašhabadu udeležil vrha držav ob Kaspijskem jezeru. Srečanja se bodo po poročanju Reutersa poleg gostiteljev in Rusije udeležili še predstavniki Azerbajdžana, Kazahstana in Irana.

Putin se namerava udeležiti vrha G20

Widodo, ki se trenutno kot gost udeležuje vrha G7, se bo v prihajajočih dneh predvidoma srečal z ukrajinskim predsednikom Volodmirjem Zelenskim, nato pa še s Putinom. Indonezijski predsednik je že konec aprila dejal, da je na prihajajoče zasedanje držav skupine G20 povabil oba, četudi Ukrajina ni članica združenja.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, se je Widodo zaradi svoje odločitve znašel pod pritiskom zahodnih članic, ki so od njega zahtevale, naj umakne vabilo Putinu.

Nemški kancler Olaf Scholz, ki trenutno gosti vrh G7, je sicer danes sporočil, da je pripravljen sodelovati na novembrskem vrhu kljub morebitni udeležbi ruskega predsednika. Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v nedeljo izjavila, da ne izključuje možnosti, da bi na srečanju G20 sedla za isto mizo s Putinom. “Pomembno je, da mu v obraz povemo, kaj si mislimo o njem,” je dejala in opozorila, da je skupina G20 preveč pomembna platforma, da bi jo kakorkoli ogrozili.

PROFIMEDIA

Na zadnje na olimpijskih igrah

Putin je bil sicer na zadnjem obisku v tujini 4. in 5. februarja, ko je odpotoval na Kitajsko, kjer se je srečal s predsednikom Xi Jinpingom in se udeležil otvoritvene slovesnosti zimskih olimpijskih iger.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino Putin ni zapuščal svoje države. Obiskal ni niti tesnega zaveznika, beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki pa je medtem večkrat obiskal Rusijo. Kljub temu se po navedbah Reutersa kmalu obeta Putinov obisk v Belorusiji, in sicer naj bi 30. junija in 1. julija obiskal mesto Grodno in se sestal z Lukašenkom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje