Putin poskuša tudi s selfiji in poljubi pokazati, da je “močan vodja”

Svet 01. Jul 202314:11 10 komentarjev
Putin se srečuje z Rusi
Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin se je v mestu Derbent srečal z množico. Kremelj naj bi tako poskušal popraviti vtis močnega voditelja, ki ga je načel oboroženi upor wagnerjevcev.

Predsednik največje države na svetu Vladimir Putin svoje goste običajno sprejme za dolgo mizo in tako ohranja osebno razdaljo. Znano je tudi, da morajo ministri pred srečanjem z njim v nekaj tedensko karanteno.

Povsem drugačen prizor pa je pričakal množico njegovih podpornikov na ulicah Derbenta. Putin se je v mestu, ki leži na zahodni obali Kaspijskega jezera, neposredno srečal z Rusi, kar je bilo po navedbah medija Financial Times sploh prvo javno srečanje s prebivalci od začetka pandemije covida-19.

V Kremlju so ob tem dejali, da je predsednik pri epidemiološki varnosti še naprej podvržen “posebnim značilnostim”, vseeno pa “ni mogel zavrniti teh ljudi”, ki naj bi prišli izkazat podporo.

Putin se srečuje z Rusi
PROFIMEDIA

Državne kamere so ruskega predsednika ujele, ko je bil obdan z množico ljudi, ki so ga fotografirali s telefoni. Po spletu je zakrožila predvsem fotografije najstnice, ki je po nekaterih navedbah kar sedem ur čakala na prihod Putina. Slednji je s podpornico naredil selfi, pri tem pa jo tudi poljubil.

Gre za poskus izboljšanja javne podobe po uporu wagnerjevcev?

Zahodni mediji navajajo, da je šlo pri srečanju Putina z množico Rusov za poskus izboljšanja njegove javne podobe. Ta naj bi bila skrhana po tem, ko je vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin konec prejšnjega tedna obtožil poveljstvo ruske vojske, da je odredilo zračne napade na položaje skupine Wagner in ubilo “ogromno število” njihovih pripadnikov ter se s svojimi možmi podal proti Moskvi. Pripadniki Wagnerja so bili le nekaj sto kilometrov od Moskve, ko je Prigožin naznanil umik svojih sil.

Putin se srečuje z Rusi
PROFIMEDIA

Čeprav je bil upor kratkotrajen, so odzivi vodje Rusije pokazali nekaj znakov šibkosti. Dejanja skupine Wagner je na dan upora označil kot “nož v hrbet” in izdajo. Za tiste, ki delijo rusko družbo, je napovedal “neizogibno kazen”. Že do večera je glavni mož Kremlja pristal na premirje s Prigožinom ter jim dovolil, da se obrnejo in odidejo nazaj v tabore.

Šef Wagnerja je nekaj dni po poskusu udara odšel v Belorusijo, ob čemer je ruska zvezna varnostna služba FSB sporočila, da umika obtožbe glede organizacije oboroženega upora proti pripadnikom njegove skupine.

Putin mora pokazati, da se to ne bo ponovilo

“Celotna zgodba kaže na krhkost ruske države in Putinovega vodstva,” je za Financial Times povedal Vladimir Gelman, profesor ruskih političnih znanosti na univerzi v Helsinkih. Po njegovih besedah so objave Kremlja, kakršna je ravno nedavna iz mesta Derbent, poskus, da ponovno vzpostavijo status quo.

Pri tem je kritična publika moskovska elita, od političnega razreda do varnostnih služb, še pojasnjuje. Nekateri od teh so verjetno pomagali, ali pa vsaj vedeli oziroma neuspeli preprečiti upor.

Sergei Guneev/Pool via REUTERS

“Kar se tiče Putinovih skrbi, je njegova glavna težava ta, da je to dovolil, ne pa da (upora op. a.) ni preprečil,” je povedal analitik za Rusijo pri Crisis Group Oleg Ignatov. Za to, da pomiri elito, mora “obnoviti svojo podobo. Pokazati mora, da lahko takšne krize v prihodnje prepreči”.

Podobnega mnenja je tudi profesor politične filozofije na moskovski fakulteti za družbene in ekonomske vede Greg Yudin. Ta je dejal, da “močan vodja” ne bi smel dovoliti, da se takšne stvari zgodijo, vendar obenem dodal, da to še ni konec vladavine Putina, česar se po njegovih besedah zaveda tudi predsednik sam.

Domača podpora vodji Kremlja v anketah javnega mnenja sicer naj ne bi padala, vendar pa zahodni mediji pri tem poudarjajo, da bi lahko prebivalci Rusije od začetka državnega iskanja disidentov po ruski invaziji na Ukrajino pri svojih odgovorih postali bolj previdni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje