Vladajoča Enotna Rusija po prvih rezultatih prejela največ glasov

Svet 19. Sep 202121:02 > 23:38 0 komentarjev
Volitve v Rusiji
Evgenia Novozhenina/REUTERS

Volišča v Rusiji so se po treh dneh zaprla. Na parlamentarnih volitvah je okoli 110-milijonov volilnih upravičencev po prvih neuradnih rezultatih največ glasov – pričakovano – namenilo stranki Enotna Rusija ruskega predsednika Vladimirja Putina.

V Rusiji so doslej prešteli dobro desetino glasovnic, stranka Enotna Rusija pa je prejela več kot 40 odstotkov glasov.

Rezultati vzporedne ankete družbe INSOMAR, ki jih je objavila ruska tiskovna agencija Ria, kažejo, da bi Enotna Rusija lahko dobila 45 odstotkov glasov. To bi bilo manj kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2016 – takrat je stranka zbrala 54-odstotno podporo volivcev.

Po prvih rezultatih volitev poslancev v 450-člansko dumo je na drugem mestu Komunistična stranka, na tretjem pa nacionalistični Liberalni demokrati. Obe stranki praviloma podpirata Putinovo vlado.

Volitve v Rusiji
Shamil Zhumatov/REUTERS

Ruski volilci so tokrat svoj glas lahko oddali tudi elektronsko. Za elektronsko glasovanje se je v ruski prestolnici prijavilo dva milijona ljudi. Tako so med drugim glasovali tudi predsednik Vladimir Putin, vodja vladajoče stranke Enotna Rusija Dmitrij Medvedjev in številni člani vlade.

Navalni svojega glasova ni smel oddati

Volilne dni je poleg pritožb o volilnih nepravilnostih zaznamovala ostra kritika predstavnikov opozicije. Po grožnji z globo sta Google in Apple iz svojih spletnih trgovin umaknila aplikacijo “Pametno glasovanje”, ki so jo razvili v opoziciji in s katero so volilce pozivali, kako naj glasujejo proti Putinu.

Vplivni opozicijski voditelj Aleksej Navalni – sodišče je v začetku leta njegovo pogojno kazen zaradi goljufij spremenilo v zaporno zaradi kršitev pravil pogojnega izpusta – na parlamentarnih volitvah ni smel glasovati. V skladu z rusko zakonodajo namreč pravnomočno obsojeni nimajo pravice voliti, je za rusko tiskovno agencijo Interfax danes povedal namestnik vodje zapora Valerij Bojarinev.

Glasovati niso smeli niti zavezniki Navalnega; pristojni so namreč njegovo gibanje junija razglasili za ekstremistično.

Volitve v Rusiji
Tatiana Meel/REUTERS

Kljub pričakovani zmagi Enotne Rusije privrženci zaprtega Navalnega upajo, da bo njihov poziv k podpori kandidatov, ki imajo največ možnosti proti kandidatom Kremlja, obrodil sadove. V nekaterih regijah na vzhodu, denimo v Habarovsku, so po preštetju prvih glasov v vodstvu posamezni kandidati opozicijske Komunistične partije pred kandidati Enotne Rusije, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!