Radarska slika padavin: Hrvaška in Bosna in Hercegovina

Svet 06. Okt 202107:10 > 10:15 0 komentarjev
radarska slika padavin Hrvaška
BOBO

Preden se odpravite na pot ali počitnice k našim južnim sosedom ali v BiH, poglejte, kaj kaže radarska slika padavin: Hrvaška.

Hrvaški Državni hidrometeorološki zavod pripravlja animacijo padavin, na kateri se vidi tudi velik del Bosne in Hercegovine (BiH). Osvetljen krog prikazuje, kje je največja aktivnost oziroma kje je največ padavin.

Poleti sicer na Hrvaškem bolj redko dežuje. Najmanj padavin je na otokih Biševo, Lastovo, Svetac in Vis ter v vzhodnem delu Slavonije, največ padavin pa v naši južni sosedi zabeležijo v Dinari in Gorskem Kotarju. Srednja letna količina padavin se sicer giblje med 600 mm in 3500 mm.

Najtoplejša meseca sta – tako kot v Sloveniji – julij in avgust, ko se temperature v povprečju gibljejo med 25 in 35 stopinj Celzija. Najtopleje je ob Jadranu, najhladneje pa na področju Like in Gorskega Kotarja.

Na podnebje na Hrvaškem vplivajo tudi vetrovi, med njimi so trije najbolj pogosti: burja, jugo in maestral. Burja, ki je mrzel in sunkovit veter, najpogosteje piha pozimi, piha pa lahko tudi 14 dni zapored. Poleti se burja pojavi po hladni fronti in običajno napoveduje lepše vreme. Jugo je medtem topel in vlažen veter, najbolj pogosto pa piha jeseni.

Najbolj prijeten veter je zagotovo maestral, ki je topel poletni veter.

Če se odpravljate na izlet na Hrvaško, poglejte, kaj kaže radarska slika padavin: Hrvaška.

Poglejte tudi, kaj kaže radarska slika za Slovenijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!