Rajski otok, na katerem ni nadležnih komarjev: kako jim je uspelo?

Potovanja 03. Dec 202305:36 0 komentarjev
Soneva Fushi, Maldivi
Soneva Fushi (Foto: FACEBOOK)

Resort na Maldivih je luksuz povzdignil na novo raven – z izkoreninjenjem komarjev. Metoda, ki temelju na okolju prijaznem načinu, je izjemno uspešna.

Maldivi so za mnoge sinonim raja na Zemlji. Morje, sonce, dolge bele peščene plaže, palme … Ampak tudi ta raj ni popolnoma brez napak.

Na otokih se poleg domačinov turistov veselijo tudi komarji, ki marsikomu grenijo sanjski dopust. Zato so se v resortu Soneva Fushi, luksuznem letovišču na zasebnem otoku Kunfunadhoo, odločili, da bodo problem komarjev razrešili enkrat za vselej in se drobnih nadležnih žuželk znebili.

Regija se že dolgo spopada s problemom komarjev, ki se je poslabšal med monsunsko sezono, ki traja od maja do novembra, piše CNN. Poskusili so več metod, od odstranjevanja potencialnih gojišč komarjev do uporabe kemikalij, ki pa se niso izkazale. Še več, sčasoma so komarji postali odporni proti kemikalijam, po drugi strani pa so te škodovale drugim žuželkam na otoku in drastično zmanjšale populacije metuljev, hroščev in kačjih pastirjev.

Zato so se odločili, da bodo poiskali način, ki bo komarje obvladoval brez škodljivih kemičnih sredstev. Povezali so se z nemškim podjetjem Biogents, ki je razvilo posebne pasti za komarje. Te temeljijo na snoveh, ki komarje privlačijo.

Zdaj je na otoku nameščenih več kot 500 pasti, ki so dveh vrst. Ena je namenjena za lovljenje tigrastih komarjev, ki iščejo prostor za odlaganje jajčec, druga pa privablja komarje, ki iščejo svoj plen, s pomočjo uporabe ogljikovega dioksida, ki ga proizvaja fermentacija kvasa in sladkorja, in mlečne kisline. Oboje namreč posnema vonj človeške kože. Prvič so pasti uporabili leta 2019 in že v prvih nekaj tednih so se vanj ulovili tisoči komarjev. V prvem letu po začetku uporabe se je drastično zmanjšala tudi populacija komarjev na otoku – za kar 98 odstotkov. “Vsak dan smo šteli ujete komarje – štetje je zagotovo postalo lažje, ko se je število zmanjšalo,” je povedal Arnfinn Oines iz družbe Soneva. “Prejeli smo veliko pozitivnih komentarjev stalnih gostov, ki se vračajo leto za letom, in tako opazili razliko.”

Soneva Fushi, Maldivi, past za komarje, komarji
Past za komarje (Foto: CNN)

Poleg uporabe pasti letovišče tudi izobražuje osebje o ekologiji komarjev. Tako posebna ekipa opravlja inšpekcijske preglede posesti ter išče in odstranjuje predmete ali prostore, v katerih bi se lahko zadrževala stoječa voda, ki jo komarji potrebujejo za razmnoževanje. To so lahko ponjave, odvržene steklenice ali lupine kokosovih orehov.

Sistem pasti se je prav tako izkazal za zelo učinkovitega, dobra novica pa je tudi, da se je, odkar so ukinili kemikalije, ponovno povečalo število avtohtonih žuželk. “Naravnih opraševalcev je zdaj spet v izobilju, kar pomeni, da je več cvetov, več sadja in več pridelka,” je dejal Oines in dodal, da več sadja in žuželk pomeni tudi, da “obrežja Kunfunadhooja obišče več ptic kot nekoč, ponoči pa spet lahko opazujemo kresničke”.

Povečanje biotske raznovrstnosti, pa tudi okolju prijazne in trajnostne metode, ki se uporabljajo za dosego cilja, so smiselne glede na korenine letovišča. Soneva Fushi sta leta 1995 ustanovila Sonu in Eva Shivdasani s pionirsko zavezanostjo okoljski trajnosti. Zaradi vizije sta bila med prvimi, ki so uvedli pobude, kot so recikliranje, varčevanje z energijo in zmanjšanje odpadkov v regiji.

Z uporabo okolju prijaznih metod odstranjevanja komarjev želi Soneva postati prvi otok brez komarjev na Maldivih. Vendar ne želi biti edini. Pasti za komarje so podarili tudi parlamentu v Maléju, glavnem mestu države, in usposobili osebje za njihovo uporabo, sistem pa so uporabili tudi na bližnjem atolu in tudi tam so bili rezultati podobni. V začetku leta so pasti uporabili tudi v novem letovišču Soneva Secret, ki ga nameravajo odpreti prihodnje leto, in v nekaj mesecev so tam izginili vsi komarji. “Zaradi tega upamo, da bomo v novem letu lahko odprli letovišče brez komarjev,” je dejal Oines. “Videli smo tudi druga letovišča, ki so nam sledila. Bilo bi čudovito, če bi lahko vsi Maldivi storili enako.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!