Rambo Amadeus zavrača obtožbe o spolnem nadlegovanju, opravičiti se ne namerava

Svet 14. Mar 202317:24 0 komentarjev
Rambo Amadeus
Profimedia

Po tem, ko je producentka črnogorske oddaje Dnevnica Lejla Kašić pevca Ramba Amadeusa obtožila spolnega nadlegovanja, se je na njene navedbe odzval tudi glasbenik. V daljšem zapisu na Facebooku je priznal, da se je Kašić dotaknil, jo udaril po zadnjici ali uščipnil. Kaj točno od tega, ne ve. "To nima nikakršne zveze s seksom, vsaj ne z moje strani," je zapisal in poudaril, da je zanj vsaka oblika nasilja, še posebej nad otroki in ženskami, nedopustna in nagnusna. Producentki pa se kljub pojasnilu ne namerava javno opravičiti.

Črnogorski pevec Antonij Pušić, bolj znan pod imenom Rambo Amadeus, se je na Facebooku odzval na navedbe producentke oddaje Dnevnica na črnogorski nacionalni televiziji Lejle Kašić, ki je pevca obtožila spolnega nadlegovanja. Kot je zapisal, se je želel odzvati na nesrečen, neljub in neprijeten dogodek na snemanju finala omenjene oddaje, kot tudi pojasniti svoje “popolnoma neprimerno obnašanje do producentke Kašić”.

Pušić je najprej poudaril, da je bil na snemanju cel dan slabe volje in da je nasprotoval, da se družino, ki se ji pomaga, snema ter s tem stigmatizira v javnosti. “To se mi je zdelo strašno kruto, nisem mogel razumeti, da je to nekomu ”kul” in da s tem dela dobro delo. Oddaje sem površno gledal in sploh nisem opazil, da je družina, ki ji pomagajo, medijsko izpostavljena. Pred snemalno ekipo sem glasno protestiral, a ker je lokalna skupnost že nestrpno pričakovala moje sodelovanje na dobrodelni akciji, nisem imel izbire,” je pojasnil in dodal, da mu ni preostalo drugega, kot da negoduje.

Producentki Lejli Kašić se ne bo opravičil

Po njegovih navedbah se je Kašić ob prihodu pred dom družine “povsem nenačrtno dotaknil, jo udaril po zadnjici ali uščipnil”. Kaj točno od tega, ne ve. “To nima nikakršne zveze s seksom, vsaj ne z moje strani. Želel sem ji nekako sporočiti, da nimam več kaj početi, da me je potisnila v ponižujoč položaj. Bil je nekakšen zadnji poskus, da bi nehala posegati v intimo družine,” je opisal in dodal, da je šlo za nesrečno artikuliran kvazi-prijateljski alarm, ki ga je opisal kot morda seksističnega, vendar ne tudi kot spolnega. “Tega nihče ni videl, tudi sama ni protestirala,” je še poudaril. Po njegovih besedah je dogodek trajal eno sekundo, izzvali pa naj bi ga različni razlogi – med drugim tudi spogledovanje, ki mu je šlo na živce ves dan, in lažno moraliziranje.

Čeprav je pevec v nadaljevanju poudaril, da je zanj vsaka oblika nasilja, še posebej pa nad otroki in ženskami, nedopustna in nagnusna, meni, da ni bil nasilen. “V tem primeru res ne čutim, da sem bil nasilen, temveč sem branil lastno dostojanstvo. Moški na njenem mestu bi jo slabše odnesel,” je poudaril pevec, ki je hkrati dodal, da se producentki Kašić ne bo opravičil. “Ne morem. Ogabno se mi je opravičiti osebi, za katero mislim, da je manipulativna, deviantna in zla. Seveda mi je žal, da sem izgubil živce in se je dotaknil brez dovoljenja. Seveda mi je žal, ker sem izgubil živce in se drl. To ni bilo v redu. Opravičujem se vsem, ki so od mene pričakovali ugledno vedenje pod pritiskom,” je med drugim zapisal.

Rambo Amadeus se je prav tako odzval na poročanja, da je Unicef po dogodku z njim prekinil sodelovanje. Z Unicefa so namreč že v nedeljo sporočili, da so do nadaljnjega suspendirali sodelovanje s Pušićem. “Unicef ima politiko ničte tolerance do vsake oblike neprimernega spolnega vedenja, ker je to v nasprotju s ključnimi vrednotami Unicefa,” so dodali. Pušić pa je v zapisu na Facebooku pojasnil, da je Unicef naslednje jutro poklical sam in jih tako ustno kot pisno obvestil o prekinitvi sodelovanja, vsaj za čas razjasnitve primera.

Rambo Amadeus
Profimedia

Spomnimo, da je producentka oddaje Dnevnica glasbenika obtožila spolnega nadlegovanja v zapisu, ki ga je delila na družbenem omrežju Instagram. V objavi je zapisala, da je med snemanjem oddaje doživela spolno nadlegovanje, krivec pa je bil “velik intelektualec, regionalno znan in vpliven, Unicefov ambasador dobre volje Antonij Pušić, znan kot Rambo Amadeus”. Kašić je za črnogorske Vijesti pojasnila, da jo je pevec na koncu označil za neumno in noro (kar se po njenih besedah sliši tudi na surovem materialu), kasneje pa ji je poslal sporočilo, v katerem je zapisal, da je vse skupaj narobe dojela in da sta lahko dobra prijatelja.

“To je narobe na več nivojih. Takšna oseba dela z najranljivejšimi – otroci. Razmišljala sem, kaj naj storim. Naše pristojne institucije se niso odzvale na mnogo bolj resne primere. Molčijo, ko se zgodi femicid, družinsko nasilje … A odločila sem se, da ne bom molčala. Zaradi vseh deklet, ki iz kateregakoli razloga mislijo, da morajo biti tiho. Moja moralna, državljanska in ženska dolžnost je, da spregovorim,” je Kašić dejala za črnogorske Vijesti.

Ekipa oddaje je za dogajanje izvedela šele na koncu snemanja. “Neprijetno sem presenečen nad Rambovim vedenjem,” je za Blic dejal urednik oddaje Vladan Otašević. Dodal je, da se Rambo med oddajo ni vedel tako, kot se je na koncu snemanja, ko se je ta incident zgodil. “Ne razumem njegovega obnašanja. Mislim pa, da imam dolžnost, da dogodek obsodim. Nobeni ženski se ne bi smelo zgoditi kaj takšnega. Upam, da je Rambu žal in da se bo za začetek Lejli iskreno opravičil. Za vse ostalo obstajajo institucije in javnost.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!