Na Kosovo že prihajajo nove Natove sile

Svet 05. Jun 202314:22 > 17:20 6 komentarjev
Natovi vojaki na Kosovu
Prvi novi Natovi vojaki so že na Kosovu (Vir: @NATOpress/TWITTER)

Na Kosovo so spričo nasilja na severu države, v katerem je bilo pretekli teden ranjenih 30 pripadnikov Natove misije Kfor, začeli prihajati dodatni vojaki Natovih sil. Prav tako je je obisk na Kosovu in v Srbiji, da bi umiril napetosti med državama, napovedal posebni odposlanec Evropske unije za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslav Lajčak.

Na Kosovo so spričo nasilja na severu države, v katerem je bilo pretekli teden ranjenih 30 pripadnikov Natove misije Kfor, začeli prihajati dodatni vojaki Natovih sil. Okoli 500 pripadnikov turške vojske bo predstavljalo večino okrepitev, so sporočili iz zavezništva. Kot so še zapisali, bo turški bataljon nastanjen v Natovem oporišču Camp Sultan Murat v bližini kosovskega mesta Prizren. Na Kosovu bodo, dokler bo treba, so dodali na Natu.

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg se je turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu med nedeljskim srečanjem v Istanbulu zahvalil za to, da Turčija na sever Kosova pošilja okrepitve.

Da bo Nato to storil, je Stoltenberg napovedal že pretekli torek ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov zavezništva v Oslu. “Ker je Nato odgovoren za zagotavljanje stabilnosti na Kosovu, smo tam prisotni že dolgo, zdaj pa tudi povečujemo našo prisotnost v regiji,” je dejal.

Napovedal je napotitev približno 700 dodatnih vojakov. Trenutno misijo Kfor, ki v skladu z mandatom Varnostnega sveta Združenih narodov skrbi za ohranjanje varnega okolja na Kosovu za vse tam živeče skupnosti, sestavlja več kot 4.200 vojakov iz 27 članic zavezništva, tudi Slovenije. Z ministrstva za obrambo so sporočili, da na Kosovo ne bodo pošiljali dodatnih slovenskih vojakov.

Nato se je za okrepitev odločil, potem ko je bilo v začetku preteklega tedna v spopadih med kosovsko policijo in srbskimi protestniki na severu Kosova ranjenih tudi 30 pripadnikov Kforja. Spopadi so izbruhnili, ko so skušali novoizvoljeni župani štirih večinsko srbskih občin ob pomoči kosovske policije vstopiti v občinska poslopja, kosovski Srbi pa temu nasprotujejo.

Kosovo in Srbijo bo obiskal Miroslav Lajčak

Posebni odposlanec Evropske unije za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslav Lajčak bo danes in v torek spričo novih napetosti, ki so nedavno izbruhnile na severu Kosova, obiskal Prištino in Beograd. Namen obiska, na katerem ga bo spremljal posebni odposlanec ZDA Gabriel Escobar, je zagotoviti umiritev napetosti.

Protesti Srbov na Kosovu
PROFIMEDIA

#related-news_0

Kot je povedal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano, bo Lajčak danes obiskal Prištino, v torek pa še Beograd. Sestanek Lajčaka in Escobarja s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem naj bi se po poročanju regionalnih medijev začel ob 20. uri.

“Nadaljevala bosta s pozivi EU in ZDA k takojšnji umiritvi razmer in ukrepanju, ki bo privedlo do trajnih rešitev. Platforma za iskanje trajnih rešitev pa je dialog pod okriljem EU,” je še dejal Stano.

Dodal je, da je EU pripravljena sklicati tudi srečanje med kosovskim premierjem Kurtijem in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Sklicali ga bodo, ko bodo izpolnjeni pogoji za to in ko bosta oba voditelja pristala na srečanje.

Trenutno je po njegovih besedah ključno, da strani s konkretnimi dejanji na terenu umirita napetosti. Temu je namenjen tudi Lajčakov obisk v obeh državah. Po obisku bo poročal visokemu zunanjepolitičnemu predstavnik unije Josepu Borrellu, ta pa državam članicam. Članice bodo nato odločile o nadaljnjih korakih, je še dejal Stano.

Borrell je sicer v soboto v imenu vseh 27 članic unije Prištino in Beograd znova pozval k umiritvi napetosti in jima zagrozil z negativnimi posledicami, če tega ne bosta storila. EU se je zavzela tudi za izvedbo novih volitev v štirih občinah z večinsko srbskim prebivalstvom na severu Kosova ter sodelovanju Srbov na njih.

Ti so namreč bojkotirali aprilske lokalne volitve, na katerih so bili ob izjemno nizki volilni udeležbi za župane izvoljeni etnični Albanci. Konec minulega meseca so skušali novoizvoljeni župani ob pomoči kosovske policije vstopiti v občinska poslopja, pri čemer pa so izbruhnili spopadi s kosovskimi Srbi, ki so zahtevali umik policije in županov.

Pripadniki KFOR na Kosovem
REUTERS/Valdrin Xhemaj

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje