Razmere v Avstriji se umirjajo: zaprtih ostaja več cest, nekaj ljudi evakuirali

Svet 29. Avg 202310:51 0 komentarjev
poplave v Avstriji
PROFIMEDIA

Po ponedeljkovih neurjih so se danes v Avstriji vremenske razmere nekoliko umirile. Razmere še naprej pozorno spremljajo. Zaprtih ostaja več cest, ki so jih med drugim uničile poplave ali plazovi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Solnograškem in Tirolskem so razmere za zdaj mirne. V obeh deželah je zaprtih več cest, med drugim prelaz Lueg južno od Salzburga. Še vedno pa ni dosegljiv kraj Sölden na Tirolskem, s katerim bodo vzpostavili zračni most. Prekinjenih je tudi nekaj železniških povezav, med drugim povezava med Innsbruckom in prelazom Brenner na meji z Italijo.

Več rek in potokov je na Solnograškem v ponedeljek prestopilo bregove. Iz dežele so poročali o več poplavljenih kleteh, med drugim v okolici kraja Sankt Johann im Pongau, kjer je poplavilo tudi industrijsko cono. V regiji Pinzgau so preventivno iz hiše s pomočjo gasilske lestve evakuirali tri ljudi, saj bližnji most ni bil več varen za prečkanje. Na varno pa so v ločenem posredovanju prepeljali tudi 60 tabornikov.

V Predarlski so pretoki rek visoki, niso pa dosegli nevarnih ravni in sedaj že upadajo. Je pa gladina Bodenskega jezera narasla za kar 60 centimetrov, pri čemer se mora za dvig enega centimetra v jezero steči 5,4 milijona kubičnih metrov vode. V zadnjih 72 urah je v deželi ponekod padlo več kot 130 litrov dežja na kvadratni meter, v nekaterih krajih celo več.

poplave v Avstriji
Profimedia/IMAGO

Iz dežele so poročali o več zalitih kleteh zaradi podtalnice in nekaj zemeljskih plazovih. Zaradi poplav je bilo zaprtih več cest.

Na avstrijskem Koroškem za zdaj dež ni povzročil tako hudih težav, kot so se bali po neurjih v začetku meseca. Zaradi poplav je bilo več cest začasno zaprtih, pri Pliberku pa so v ponedeljek začasno ustavili priprave na tradicionalni sejem, ki se bo uradno začel v petek.

Se pa na poplave pripravljajo v Zgornji Avstriji, kjer so izvedli že nekaj preventivnih ukrepov. Podobno je v Spodnji Avstriji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!