Razseljenih več kot 100.000 ljudi, čez mejo gredo lahko samo ženske in otroci

N1 video 25. Feb 202213:01 > 01. Mar 2022 14:36

Zaradi ruskega napada na Ukrajino je domove zapustilo 100.000 ljudi, več tisoč jih je že prečkalo državne meje s sosednjimi državami. Državo zapuščajo ženske in otroci, saj so oblasti moškim, starim med 18 in 60 let, odhod iz države prepovedale. Sosednje države beguncem nudijo pomoč, predvsem namestitve in obroke, angažira se tudi civilna družba.

Po tem, ko je Rusija napadla Ukrajino, prebivalci množično zapuščajo državo. Begunci so preplavili meje s Poljsko, Romunijo, Madžarsko in Slovaško. Med tem, ko ruski izstrelki letijo na Kijev, mnogi ure in ure čakajo na mejnih prehodih. Meje so večinoma prečkale ženske in otroci, poroča Reuters. Ukrajina je namreč moškim, starim od 18 do 60 let, prepovedale izhod iz države.

Iz Ukrajine je od začetka ruske invazije v manj kot dveh dneh zbežalo več kot 50.000 ljudi, večina v sosednjo Poljsko in Moldavijo, je danes sporočil visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je že v četrtek opozoril, da je zaradi ruske invazije v Ukrajini notranje razseljenih okoli 100.000 ljudi, danes pa je sporočil, da prebivalci množično bežijo v sosednje države. Zaradi konflikta bi lahko v tujino zbežalo pet milijonov beguncev, so ocenili Združeni narodi. Ruska invazija bo imela uničujoče humanitarne posledice, so opozorili in pozvali sosednje države, naj ohranijo odprte meje za tiste, ki bežijo pred nasiljem.

36-letna Iryna je s hčerkama, starima dve in štiri leta, v četrtek prečkala mejo s Slovaško. “V Kijevu smo pustile moža, on podpira vlado,” je danes povedala v hotelu v obmejnem mestu Snina. “Molimo za Ukrajino in upam, da bo vse v redu,” je dodala.

Na meji z Romunijo so ženske jokale, ko so se poslavljale od moških, še piše Reuters. Avtomobili, ki čakajo na vkrcanje na trajekt čez Donavo na meji z Moldavijo, so oblikovali dolge čakalne vrste, poročajo romunski mediji.

Begunci meje ne morejo prečkati z avtobusi

Na jugu Poljske so nekateri pri nizkih temperaturah čakali od 16 do 18 ur, da bi prečkali mejo, poročanje poljskih medijev povzema Reuters. Iz Ukrajine je na Poljsko vstopilo 29.000 ljudi, so sporočile obmejne oblasti. A pri tem še ni jasno, koliko jih je beguncev in koliko je tujcev, ki se vračajo domov.

Namestnik poljskega notranjega ministra Paweł Szefernaker je po poročanju Reutersa povedal, da meje ne morejo prečkati avtobusi beguncev, saj v Ukrajini zadržujejo moške, primerne za vpoklic, med njimi pa so tudi vozniki avtobusov.

Poljska je ob 535 kilometrov dolgi meji z Ukrajino odprla devet sprejemnih centrov za begunce, poroča Al Džazira. Poljska bo po navedbah notranjega ministra Mariusza Kaminskega sprejela begunce, ki bodo na njihovi meji. Spremeni centri nudijo prehrano, zdravstveno oskrbo, prostor za počitek in možnost za seznanitev z informacijami. Tiskovni predstavnik južne poljske regije Podkarpatska Michał Mielniczuk je pojasnil, da beguncem nudijo začasno namestitev. Večina jih po tem, ko poje topel obrok, pot nadaljuje v druge kraje po Poljski, je povedal za poljsko tiskovno agencijo PAP.

begunci iz Ukrajine v Romuniji begunci iz Ukrajine v Romuniji
Inquam Photos/Alex Nicodim/REUTERS
Ukrajinski begunci na Slovaškem Ukrajinski begunci na Slovaškem
Radovan Stoklasa/REUTERS
Ukrajinski begunci na Poljskem Ukrajinski begunci na Poljskem
Kuba Stezycki/reuters
Ukrajinski begunci na Poljskem Ukrajinski begunci na Poljskem
Kuba Stezycki/REUTERS

Slovaška je pozvala prebivalce, naj darujejo kri. Ustanavljajo namreč bolnišnice s 5380 posteljami.

Bolgarija evakuira svoje državljane

Bolgarija je svojim državljanom v Kijevu začela izdajati potne liste, v ukrajinsko prestolnico pa so za evakuacijo ljudi poslali štiri avtobuse. Iz ukrajinskega pristaniškega mesta Odesa bodo danes evakuirali 130 Bolgarov. V Ukrajini sicer po poročanju Reutersa živi približno 250.000 Bolgarov.

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je napovedal, da namerava pa zagotoviti vso potrebno humanitarno pomoč ukrajinskim beguncem. Tako so ukrajinski prebežniki vstopili na Madžarsko.

begunci iz Ukrajine na meji z Madžarsko begunci iz Ukrajine na meji z Madžarsko
Bernadett Szabo/REUTERS
begunci iz Ukrajine na meji z Madžarsko begunci iz Ukrajine na meji z Madžarsko
Bernadett Szabo/REUTERS
begunci iz Ukrajine na meji z Madžarsko begunci iz Ukrajine na meji z Madžarsko
Bernadett Szabo/REUTERS
begunci iz Ukrajine na meji z Madžarsko begunci iz Ukrajine na meji z Madžarsko
Bernadett Szabo/REUTERS
begunci iz Ukrajine na meji z Madžarsko begunci iz Ukrajine na meji z Madžarsko
Bernadett Szabo/REUTERS
begunci iz Ukrajine na meji z Madžarsko begunci iz Ukrajine na meji z Madžarsko
Bernadett Szabo/REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dejala, da ima EU z državami članicami v bližini Ukrajine že pripravljene načrte za ravnanje v nepredvidljivih razmerah, ki vključujejo tudi sprejem beguncev.

Aktivnosti za sprejem beguncev v Sloveniji že v teku

Pričakovati je usklajen nastop evropskih držav, je včeraj v N1 STUDIO povedal obrambni minister Matej Tonin. Med državami po njegovih besedah ni bilo velike skepse glede ukrajinskih beguncev. “Države, ki so bile v preteklosti skeptične do beguncev, pravijo, da so to pravi begunci in so pripravljene pomagati,” je rekel. Slovenija bo, tako Tonin, prevzela pravični delež.

Število beguncev, ki jih bo sprejela Slovenija, po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa še ni znano. Pripravljalne aktivnosti za vzpostavitev namestitvenih centrov so že v teku, poroča STA. V vsakem primeru gre za ljudi, ki so v naši neposredni bližini, je dejal minister. Spomnil je, da se je ob afganistanski krizi pozivalo države v okolici Afganistana, naj sprejmejo begunce. Zato bi bilo po ministrovih besedah popolnoma neprimerno, “da mi, ki smo v neposredni bližini, ljudi, ki bežijo, ne bi sprejeli”.

Hkrati je Hojs omenil možnost, da bi lahko nekatere begunce iz Ukrajine takoj polno vključili v “neke naše delovne procese”. Po ministrovih besedah Slovenija potrebuje znanje, potrebuje ljudi, ki znajo delati, in po njegovih besedah “gotovo so Ukrajinci taki”.