Tonin v N1 STUDIO: Legitimno vprašanje je, kdo je naslednji

N1 Studio 24. Feb 202214:29 > 19:58 0 komentarjev

V N1 STUDIO je neposredno po seji vlade o razmerah v Ukrajini prišel obrambni minister Matej Tonin. Poudaril je, da se je v zadnjem času zvrstilo več sestankov o varnostnih posledicah za Slovenijo. Eno izmed nevarnosti predstavljajo kibernetski napadi, slovensko gospodarstvo mora biti nanje pripravljeno, je dejal Tonin. Slovenija ima vojsko v Latviji, vojake pa bi lahko poslali tudi na Slovaško ter Bosno in Hercegovino, je rekel minister.

Zaradi ruskega napada na Ukrajino se je za zaprtimi vrati sestala vlada, neposredno po seji vlade pa je v N1 STUDIO prišel obrambni minister Matej Tonin. V razpravi so ministri obravnavali predvsem aktivnosti Nata in Evropske unije (EU). “Gre za nerazumno dejanje Rusije, neizzvan napad, invazijo iz vsaj treh različnih smeri. Rusi se niso osredotočili zgolj na separatistična območja, ampak napadi potekajo povsod. Gre za masiven vojaški napad, ki je nelegitimen, nelegalen in v nasprotju z vsemi mednarodnimi normami,” je rekel Tonin.

Poudaril je, da je ključno, da Ukrajina zdrži pritisk. “Odrezali so njihovo zračno infrastrukturo in s tem otežili njihovo delovanje,” je rekel.

Tonin je spomnil, da je Slovenija v sredo predlagala, da se Ukrajina v Evropsko unijo včlani po pospešenem postopku. “Gre za to, da Ukrajina na dolgi rok obstane,” je dodal. V prvih fazah bodo Rusi po njegovi oceni poskušali ekonomsko zlomiti Ukrajino.

V drugem planu je zavarovanje teritorijev Nata – sproženi so bili obrambni postopki, sile se premeščajo na vzhodne meje Nata. “Slovenija ima vojake v Latviji, ki prispevajo k večji varnosti,” je rekel Tonin.

“Prej je bila Gruzija, zdaj je Ukrajina. Legitimno vprašanje je, kdo je naslednji,” je dodal. Tonin je pojasnil, da potekajo dogovori s Slovaško, da bi tudi tja poslali del slovenskih sil. Po Toninovih navedbah je v Latviji okoli 50 vojakov, podobno število bi jih poslali tudi na Slovaško.

N1 STUDIO DANES S ŠTEVILNIMI GOSTI VES DAN O VOJNI V UKRAJINI


->Petra Sovdat: “V torek lahko pričakujemo podražitev kurilnega olja”
->Vladimir Prebilič: Putin ni držal besede
->Zlatko Šabič: Možno je, da bo Putin Ukrajino potegnil k sebi
->Matjaž Nahtigal: “Putin že dolgo proučuje ranljive točke Evrope”

->Iz Ukrajine za N1: “Zelo nas je strah”


Ruske sile doslej napadle predvsem vojaške cilje

V Kijevu je novinarka N1 Zagreb Ana Mlinarić, ki je bila vmes evakuirana iz hotela, morala se je umakniti v podzemno železnico. Ruske sile so po do zdaj znanih podatkih napadle predvsem vojaške cilje in cilje, ki so pomembni za komunikacijo. “Predvsem je nevarna grožnja ukrajinskemu vodstvu,” je rekel Tonin. “V prihodnjih urah in dnevih bomo videli, ali bodo Rusi za dosego cilja terjali civilne žrtve,” je dodal.

“Naučili smo se, da na ruske besede ni veliko dati. Še pred nekaj dnevi so dejali, da gre zgolj za vaje,” je rekel in poudaril, da je sedaj mogoče videti napade po celotni državi. “Počnejo ravno obratno od tega, kar govorijo,” je povedal Tonin.

V BiH bi lahko poslali tudi slovenske vojake

Izpostavil je tudi pomen dogajanja na Zahodnem Balkanu. “Zdi se mi, da bodo Rusi poskušali z določenimi aktivnostmi zakuhati še kakšno stvar v drugih delih sveta. Zdaj je pozornost usmerjena v Ukrajino, dogajanje se zdi kot naročeno,” je povedal. EUFOR v BiH pošilja dodatnih 500 vojakov, obstaja možnost, da bodo v to vključeni tudi slovenski vojaki.

Obisk premierja Janeza Janše v Ukrajini še ni dokončno odpovedan, podrobnosti bo popoldne razkril Janša, je napovedal minister za obrambo.

Slovenija zabeležila nekaj kibernetskih napadov iz Rusije

Janša se je sinoči sestal s predstojniki različnih institucij in ocenjeval varnostno tveganje za Slovenijo. Tonin je povedal, da se je v zadnjem obdobju zvrstila cela serija sestankov, Slovenija pa želi biti čim bolj pripravljena na morebitne konkretne posledice krize v Ukrajini. Ena izmed nevarnih posledic so potencialni kibernetski napadi, pravi Tonin. “Slovenija je v teh dneh zabeležila nekaj kibernetskih napadov, pri katerih je velika verjetnost, da bi lahko prihajali iz Rusije. Treba je opozoriti slovensko gospodarstvo, naj se dobro pripravi,” je rekel. Tarče so bile gospodarske družbe, med njimi je Tonin izpostavil napad na medijsko hišo Pro plus.

Evropske države pripravljene sprejeti ukrajinske begunce

Zaradi ruskega napada na Ukrajino je pričakovati veliko število beguncev, Slovenija bo nosila pravični delež, je napovedal Tonin. Pričakuje se usklajen nastop evropskih držav. Med državami po Toninovih besedah ni bilo velike skepse glede ukrajinskih beguncev. “Države, ki so bile v preteklosti skeptične do beguncev, pravijo, da so to pravi begunci in so pripravljene pomagati,” je rekel.

Predsednica SD Tanja Fajon je zahtevala sklic seje sveta za nacionalno varnost. Tonin meni, da bi bilo koristno, da se z ukrepi seznani čim širši krog politike. Vlada je predlagala tudi, da se z ukrepi seznani državni zbor. “Moja teza je, da bi bilo dobro, da bi bil sklican,” je rekel minister.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!